Nieuws

Groninger paard zeldzaam ras van 2018

In de afgelopen novembervergadering heeft het bestuur van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) het Groninger paard als ras van het jaar 2018 gekozen.

Gered van de slager

Het Groninger paard heeft al bij het begin bij de oprichting van de Stichting Zeldzame Huisdieren (SZH) in 1976 een belangrijke rol gespeeld. Bekend is het verhaal van de Groninger hengst Baldewijn die mede door de SZH gered werd van de slager zodat hij ingezet kon worden voor de fokkerij van het Groninger paardenras.

Zo werd hij de stamvader van de huidige populatie Groninger paarden. Het werd daarmee voor de oprichters van de SZH duidelijk: als we niet snel ingrijpen gaat ons cultureel erfgoed verloren.

Ernstig bedreigd ras met mogelijkheden

Een andere reden om het Groninger paard als ras van het jaar te kiezen en meer aandacht te geven is het feit dat het ras nog steeds ernstig bedreigd is in haar voortbestaan, terwijl juist dit ras laat zien welke mogelijkheden er voor oorspronkelijke rassen zijn. Het is een veelzijdig en betrouwbaar paard en dit klassieke paard heeft de hedendaagse ruitersport veel te bieden. Een extra aandachtspunt is niet alleen het 35-jarig jubileum dat de Vereniging het Groninger paard in 2017 vierde maar ook het enthousiasme van de leden van de vereniging. Samen sta je sterker is een motto dat belangrijk is bij het promoten ven levend erfgoed.

Een mooie start voor de pr is er al. Begin 2017 is stal Vredenheim van Wilma en Anneke Brinkman in het Drentse Grollo als fokcentrum erkend. Dit wordt op 20 januari 2018 officieel gemaakt met de uitreiking van het bordje ‘Erkend fokcentrum’, tegelijk met de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van het Groninger paard. Een mooi begin met het ras van het jaar 2018.

(Bron foto: Claudia Dermois )