Nieuws

Groot tekort technici in levensmiddelenbranche

De levensmiddelenindustrie kampt, naar verwachting nog tot 2022, met een groot tekort aan technisch- en technologisch geschoold personeel. Jaarlijks zou het gaan om 1600 medewerkers op mbo- en hbo-niveau.

In het document Leren en werken, werken en leren hebben de industrie en onderwijsinstellingen verwoord hoe dit tekort kan worden verholpen. Duurzame inzetbaarheid (een leven lang leren) is het doel. Concrete voorstellen zijn onder meer: 8 professionele BOL-opleidingen, sectorale kennisbanken/academies en de ontwikkeling van doorlopende leerlijnen.

'FutureProef'-week

Dat het onderwijs op dit moment niet kan voldoen aan de vraag naar doelmatig opgeleid personeel is één zijde van de medaille. De andere zijde is dat de instroom van nieuwe studenten onvoldoende stijgt. Om jongeren kennis te laten maken met de arbeidskansen in de levensmiddelenindustrie kunnen zij tijdens de Week van de levensmiddelenindustrie voedingsbedrijven bezoeken.

Het thema van de week (2 tot en met 8 november) is FutureProef. In het artikel Levensmiddelenindustrie heeft 1600 mensen per jaar nodig is hierover meer te lezen. Daarnaast worden jongeren via de video FutureProef Award 2015 uitgedaagd om de industrie meer op de kaart te zetten.

(Bron foto: Thinkstock)