Grote verpakkingen leiden tot voedselverspilling
Het blijkt dat vooral bij verpakte groenten, vlees en brood de verpakkingsgrootte een probleem is. In een persbericht van Het Voedingscentrum roept het centrum consumenten op om voorbeelden van verpakkingen die te groot zijn te delen op social media met #lastpak. Het Voedingscentrum hoopt zo fabrikanten te stimuleren om aan de slag te gaan met oplossingen en wil consumenten tegelijkertijd gerichte tips geven om voedselverspilling tegen te gaan. Overigens is het verstrijken van de houdbaarheidsdatum de meest genoemde reden om het voedsel weg te gooien (60%).
Cijfers
Uit het rapport 'Verpakkingsgrootte en voedselverspilling' blijkt dat verpakte groenten het vaakst weggegooid worden omdat er te veel van in één verpakking zit (48%), gevolgd door zuivel (36%) en aardappelen (32%). Verder gooien vrouwen in verhouding vaker verpakte groenten weg (55%) dan mannen (40%). Vis wordt nauwelijks weggegooid vanwege de hoeveelheid in de verpakking. Slechts 7% van de respondenten die wel eens eten weggooien vanwege de hoeveelheid van de verpakking, gooit wel eens vis weg om deze reden.
Keuze
Vooral jongeren tot 29 jaar, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met te grote verpakkingen, zoals voorverpakte sla, vers brood en pastasaus. Een ruime meerderheid van de consumenten (72%) geeft aan het erg te vinden eten te moeten weggooien vanwege de verpakkingsgrootte. Volgens Corné van Dooren, kennisspecialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum, kunnen fabrikanten consumenten helpen om voedselverspilling tegen te gaan. 'Mensen geven aan dat meer keuze in verpakkingsformaten hen kan helpen minder te verspillen. Kleinere en hersluitbare verpakkingen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Sommige fabrikanten doen dit al goed, consumenten waarderen kleinverpakkingen vleeswaren, kleine blikjes groenten en zakken met 1 kilo aardappelen. Maar het kan nog beter, bijvoorbeeld met meer deelverpakkingen, zoals boterhammen per twee verpakt of sla in portiezakjes.'
(Bron foto: Thinkstock)