Nieuws

Grote vraagtekens bij dure wol angorakonijnen

Het consumentenprogramma TROS Radar besteedde onlangs aandacht aan de omstandigheden waaronder in China angorakonijnen worden gehouden en behandeld. De beelden laten zien dat er weinig aandacht voor dierenwelzijn is, laat staan toezicht.

Wol van konijnen

Angorawol is afkomstig van het angorakonijn, een konijnenras dat bekend staat om de uitbundige haargroei. Angorawol is geliefd omdat het erg zacht is. De haren kunnen door kammen, plukken en scheren van het konijn verwijderd worden waarna de opbrengst verwerkt wordt tot wol. Midden jaren negentig nam de productie in China enorm toe. Door de hierdoor dalende wereldmarktprijzen verdween de productie goeddeels uit Europa. Zelfs kleinschalige ambachtelijke producenten laten de wol vaak uit China komen.

Konijnen zwaar te verduren

In een recente uitzending van TROS Radar werd aandacht besteed aan de omstandigheden waaronder het haar van in China gehouden konijnen wordt gewonnen. Aanleiding voor het onderwerp was een filmpje van de dierenrechtenorganisatie Peta gemaakt met een verborgen camera in China. Het filmmateriaal laat zien dat de konijnen het zwaar te verduren hebben bij het plukken van de wol. Op de website van Tros Radar zijn verklaringen van kledingbedrijven te lezen waarin gesteld wordt dat zij het veroorzaken van dierenleed bij de productie afwijzen. Tegelijkertijd stellen de bedrijven dat ze zich bij de productie houden aan wetgeving en dat er gecontroleerd wordt op de productieomstandigheden. Naar aanleiding van de uitzending heeft Marianne Thieme van de PvDD Kamervragen gesteld.

Omgang met dieren in China vaker onder vuur

De omgang met dieren in de Chinese dierhouderij roept vanuit het Westen vaak kritiek op. Het Dierenwelzijnsweb bracht al eerder een bericht over de productie van ganzendons, waarvan China een groot deel van de wereldproductie verzorgt, en de productie van wasbeerhondenbont.


(Bron foto: TROS)