Nieuws

Handboek voor verminderen voedselverspilling

Het Vakcentrum, een branchereorganisatie van zelfstandige detaillisten, vindt het belangrijk dat voedselverspilling beperkt wordt. Een ‘Handboek hergebruik reststromen’ laat zien wat er mogelijk is met praktische tips en inspirerende voorbeelden. Zo kun je van onverkocht brood ook bier maken.

Voedselverspilling ontstaat als voedsel geproduceerd voor mensen uiteindelijk niet geconsumeerd wordt. Het Handboek hergebruik reststromen meldt dat er zo’n kwart tot een derde van het geproduceerde voedsel verloren gaat voor menselijke consumptie. Dat is zonde: niet alleen het voedsel wordt zo verspild, maar ook de grondstoffen en energie die nodig waren om het voedsel te maken en te vervoeren. Het grootste deel van het voedsel gaat verloren bij de consument thuis (40-65%). Zo'n 5% gaat bij de retail en groothandel verloren, aldus de opstellers van dat handboek.

Voedselverspilling beperken

Het Vakcentrum, een branchereorganisatie van zelfstandige detaillisten, vindt het belangrijk dat voedselverspilling beperkt wordt. Daarom neemt deze organisatie, samen met Stichting Super Supermarkt Keurmerk (SSK) diverse activiteiten. Zo is een convenant gesloten met de Vereniging Voedselbanken Nederland om het doneren van producten te vergemakkelijken, worden winkelacties rondom bewustwording georganiseerd.

Handboek

Om voedselverspilling te beperken, werken beide organisaties met Wageningen University & Research samen in het publiek-private project ‘Houdbaarheid Begrepen’. Doel van dat project is het terugdringen van houdbaarheidsdatum gerelateerde derving op de winkelvloer en verspilling door de consument in de thuisomgeving. Als onderdeel van dat project is het ‘Handboek hergebruik reststromen’ ontwikkeld. Dat handboek, dat onlangs verscheen, moet detaillisten inspireren te werken aan vermindering van voedselverspilling.

Brood naar bier

Het handboek laat zien welke mogelijkheden er zijn voor het eigen bedrijf. Zo vind je er tips hoe je met hergebruik van reststromen aan de gang kunt gaan, eventueel in samenwerking met lokale ondernemers. Stapsgewijs breng je mogelijkheden in beeld. Welke reststromen zijn er? Hoe selecteer je kansrijke opties? En met welke stappen kun je van reststroom naar hergebruik komen?

Als voorbeeld wordt het project van Brood naar Bier genoemd. Er zijn al ondernemers die een traject hebben ontwikkeld waarbij ze van onverkocht brood in de supermarkt komen tot een lokaal gebrouwen en verkoopbaar biertje. Naast praktische tips geeft de handleiding ook inzicht in de belangrijkste wettelijke kaders en hygiënerichtlijnen waar je op moet letten bij het hergebruiken van reststromen.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(4)