Nieuws

Handboek warmtepompen in de glastuinbouw

Kas en een elektriciteitsmast
Bron foto: kievith (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    elektrificatie, glastuinbouw, warmtepomp, verduurzaming
  • Interessant voor
    glastuinders
Bekijk de bronnen
Elektrificatie is één van de belangrijkste verduurzamingspaden voor de glastuinbouw. Dit komt in de praktijk vooral neer op het gebruik van warmtepompen. Maar hoe werken deze eigenlijk? Welke technieken zijn er beschikbaar? Hoe kunnen warmtepompen het beste worden ingezet en wat zijn de kosten voor een glastuinbouwbedrijf? Het handboek Warmtepompen in de glastuinbouw biedt antwoorden op deze en andere vragen. Het boek is geschreven door Blueterra, in opdracht van Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van LNV.

Warmtepompen zijn belangrijk voor een klimaatneutrale, duurzame glastuinbouw en de vervanging van gas door elektriciteit. Het handboek is bedoeld als startpunt voor glastuinbouwondernemers die de potentie van de verschillende warmtepomptechnieken voor hun eigen bedrijf in kaart willen brengen. Hierbij wordt gefocust op warmtepomptoepassingen die worden gebruikt voor de baseload. Diverse aspecten komen aan bod, zoals de werking van warmtepompen, verschillende energieconcepten, verschillende doorrekeningen, conclusies en andere belangrijke bijkomende zaken.

Belang van warmtepompen

Warmtepompen zijn zeer geschikt om in de warmtebehoefte van de glastuinbouw te voorzien en hebben een maatschappelijk belang. Warmtepompen worden niet voor niets door de International Energy Agency gezien als dé centrale technologie voor verduurzaming van warmte.

  1. Een warmtepomp verlaagt de CO₂-uitstoot.
    Er wordt geen aardgas meer gebruikt maar elektriciteit. Door de hoge efficiëntie is daar bovendien minder van nodig om een gelijke hoeveelheid warmte te produceren.
  2. Een warmtepomp is energie-efficiënt.
    Een warmtepomp gebruikt twee tot vijf keer minder energie voor verwarming dan een gasketel. Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen warmtebron en gebruiker, hoe hoger het rendement.
  3. Een warmtepomp is een economisch productiemiddel.
    Warmtepompen zijn regelbaar in vermogen en in combinatie met een buffer ook regelbaar in de tijd. Hierdoor ontstaan diverse optimalisatie en stabilisatie mogelijkheden die het elektriciteitsnet ten goede komt. De warmtepomp is een productiemiddel die de rol van de WarmteKracht Koppeling in de warmteproductie deels kan overnemen.

Maatwerkbijeenkomsten

Om de kennis over warmtepompen sectorbreed te delen en nog concreter te maken voor verschillende bedrijfstypes en praktijksituaties, zullen later dit jaar op aanvraag maatwerkbijeenkomsten plaatsvinden. Deze worden georganiseerd vanuit het programma Fossielvrij van Kas als Energiebron. Tijdens een maatwerkbijeenkomst wordt met telers uit een regio of met een gewasgroep, de kennis uit het handboek vertaald naar de verschillende praktijksituaties. De maatwerkbijeenkomsten worden de komende tijd inhoudelijk vormgegeven. Hebt u interesse voor een maatwerkbijeenkomst? Meldt u zich dan hier aan.

Bronnen

(1)