Handen ineen tegen resistente bacteriën
Dit staat in het cahier Antibioticaresistentie van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM). 'Als we de handen ineenslaan, kunnen wij antibioticaresistentie stoppen en onze gezondheidszorg veilig stellen voor de toekomst. Dat kan de zorg niet alleen. Het moet samen met Landbouw en Milieu'.
Individuele burger
Het bestrijden van resistente bacteriën, niet alleen in ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook in landbouw, veeteelt, water en bodem kan bereikt worden via de One Health-aanpak. We raken in hoog tempo door de bestaande middelen heen en voor de farmaceutische industrie is het niet aantrekkelijk om antibiotica te ontwikkelen. 'We hebben er immers alleen iets aan als we ze niet, of zo min mogelijk gebruiken. Dat is een slechte business case!' Het vraagstuk volledig aan de industrie overlaten is dus geen optie.
Een zeer belangrijke speler is de burger zelf. 'Vraag niet om een kuur als het ook overgaat door uit te zieken. Gebruik geen antibiotica als u een virusinfectie heeft, want dan werken deze middelen niet. Voorkom infecties.'
Wedloop en afhankelijkheid
In het cahier is te lezen over de ontdekking en historie van antibiotica, begonnen met penicilline -een schimmel die de groei van bacteriën stopte- en de wedloop tussen mens en bacterie. Zo kunnen we niet zonder bacteriën leven, maar ze kunnen zich ook tegen ons keren. Diverse bacteriën en waar zij voorkomen in ons lichaam passeren de revue, variërend van de mondbacterie Streptococcus mutans -die voedingssuikers omzet in zuren die gaatjes veroorzaken- tot de melkzuurbacterie Lactobacillus rhamnosus die vanuit de darmen ons denken en gedrag zou beïnvloeden.
Of wat te denken van Helicobacter pylori: 'berucht als veroorzaker van maagzweren en kanker, maar zonder deze maagbacterie is de kans op reflux, astma en allergieën verhoogd'. Verder komen aan de orde: antibioticaresistentie, het juiste gebruik van antibiotica, het verder verspreiden van resistentie voorkomen en de huidige praktijk.
(Bron foto: Pixabay. Op de foto: Staphylococcus aureus – in het cahier: 'komt voor in de neus en op de huid. Sommige zijn resistent geworden tegen antibiotica, de zogeheten multiresistente Staphylococcus aureus (MRSA) ofwel de ziekenhuisbacterie'.)