Nieuws

Handvatten voor aanleg voedselbos

Eetbaarheid, biodiversiteit of koolstofvastlegging; planten en bomen dienen verschillende doelen in voedselbossen. De websites van Plants For A Future en Voedsel uit het bos bieden handvatten bij de aanleg van jouw voedselbos.

Plants For A Future (PFAF) biedt via de website kosteloos een database van meer dan 7000 soorten planten, struiken en bomen. Voor elke soort staan verschillende eigenschappen vermeld. Zo biedt de database inzicht in aspecten als eetbaarheid, medicinale werking en veel andere toepassingen.

Ook vind je specifieke informatie die van pas komt bij de aanleg van voedselbossen. Er is een overzicht van meer dan 1000 planten, struiken en bomen die geschikt zijn voor een voedselbos.

Voedsel uit het bos

De website van Voedsel uit het bos biedt inzicht in de wet- en regelgeving die gelden bij de aanleg van voedselbossen in Nederland. Zo is bijvoorbeeld het bestemmingsplan van de grond bepalend in de mogelijkheden die je hebt en ook heeft Natura 2000 invloed op wat kan en mag in sommige gebieden.

Op de website vind je ook een handig overzicht met cursusaanbod. Met een jaartraining of losse cursussen kun je meer kennis opdoen over het aanleggen en beheren van voedselbossen.

Help de wetenschap

Heb of beheer je al een voedselbos en ben je benieuwd wat het voedselbos economisch oplevert? Of wil je inzicht krijgen in de biodiversiteit of de mate waarin het voedselbos koolstof vastlegt? Meetinstrumenten uit het project Meet je voedselbosoogst kunnen jou daarbij helpen. Door hieraan mee te doen en jouw data te delen, help je de wenschap weer om meer inzicht te verkrijgen in de kansen die voedselbossen bieden.