Hart voor duurzaam hout
Als hout op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd wordt, kan het bijdragen aan een duurzame ontwikkeling, zo wordt uitgelegd in het leermateriaal 'duurzaam hout' van het Ontwikkelcentrum. Belangrijk is dan wat er in de productieketen gebeurt. Waar komt het hout vandaan? Hoe is het behandeld? En wordt het gebruikt?
Keurmerken
Hoe duurzaam hout gebruikt wordt, legt PEFC uit in vier filmpjes waarin gebruikers aan het woord komen: een kunstenaar, ontwerpers van kartonnen verpakkingsmateriaal, een houtconstructeur en een projectmanager bij een bouwonderneming. PEFC (Program for the Endorsement of Certification Systems) is een van de twee keurmerken voor duurzaam hout. Het andere keurmerk is FSC (Forest Stewardship Council). PEFC is een koepelorganisatie voor nationale boscertificeringsystemen en gebaseerd op sociale, ecologische en economische criteria. FSC is een keurmerk voor hout uit verantwoord beheerde bossen. Er zijn verschillen tussen de keurmerken, maar beide keurmerken hebben eenzelfde doel: duurzaam hout produceren.
Marktaandeel
In 2013 was het marktaandeel van in Nederland geproduceerd hout- en plaatmateriaal 74 %, zo is te lezen in het in 2015 verschenen rapport 'Financiële instrumenten voor duurzaam hout' van CE Delft. Ook Probos besteedde er aandacht aan in de publicatie 'Driekwart gezaagd hout en platen op Nederlandse markt duurzaam'. Van die duurzame houtproducten (3.771.000 m3) was in 2013 55 % FSC gecertificeerd en 45 % PEFC gecertificeerd. In 2013 lag het marktaandeel 8 % hoger dan in 2011, zo is te lezen in het artikel, maar de groei stagneert. Er zijn verschillende oorzaken voor deze groeistagnatie. Het meeste laaghangende fruit, lees gezaagd naaldhout en plaatmateriaal, is reeds geplukt, schrijft Probos. Het vergt meer inspanningen om het marktaandeel verder te laten toenemen. Het rapport van CE Delft noemt het prijsverschil tussen duurzaam en niet aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout.
Om het belang van duurzaam hout onder de aandacht te brengen, lanceerde PEFC op 14 februari de campagne 'Hout met hartstocht'. In filmpjes laten Leon, Barbara, Hans, Wouter en Kees zien waarom ze kiezen voor duurzaam hout en papier. Zo vertellen Wouter en Kees, ontwerpers van verpakkingsmateriaal, hoe ze een kunststof patatbakje vervangen door een duurzaam kartonnen bakje.
(Bron foto: Thinkstock)