Nieuws

HAS Hogeschool presenteert nieuwe blauwdruk kalveropfok

Een goede kalveropfok is voor iedere veehouder te bereiken, maar verbetering is vaak mogelijk. In samenwerking met bedrijven maakte HAS Hogeschool een blauwdruk voor betere kalveropfok. De adviezen zijn het resultaat van een driejarig topproject.

De afgelopen 3 jaar werkte HAS Hogeschool samen met Vetvice B.V., FrieslandCampina Nutrifeed, MSD Animal Health, VDK products en Agrifirm in het project ‘Blauwdruk kalveropfok’.

Verbeteren van de kalveropfok

Doel van het meerjarige project was om bruikbare adviezen te leveren aan melkveehouders en erfbetreders om de kalveropfok in de melkveehouderij te verbeteren. Een optimale opfok van kalveren is een belangrijke investering voor de toekomst. Hierbij is veel kennis nodig, maar ook een vertaling van de beschikbare kennis naar concrete adviezen voor de praktijk. De nieuwe Blauwdruk kalveropfok bevat naast deze kennis ook een aantal best practices.

Aline van Genderen is een van de trekkers van het project van HAS Hogeschool. Ze vertelt dat het project heel positief is ontvangen door het werkveld. Ook de studenten die betrokken waren bij het project waren enthousiast.

Succesfactoren

De ontwikkelde blauwdruk geeft veehouders de mogelijkheid om per fase in de kalveropfok verbeterpunten vast te stellen en de verbeterslag concreet door te voeren. Stap voor stap, per levensfase van het kalf, worden zogenaamde succesfactoren geformuleerd. Deze bevinden zich op het gebied van bijvoorbeeld huisvesting, hygiëne, werkwijze en organisatie. Met elkaar staan de succesfactoren garant voor een succesvolle en gestructureerde opfok. Voor de veehouder biedt dit een concrete checklist die hij of zij samen met adviseurs kan doornemen.  

Blauwdruk

Behalve de blauwdruk zelf is in het tijdschrift Veeteelt een serie artikelen opgenomen over de diverse stappen in de kalveropfok (zie rechterkolom). Zowel via HAS Hogeschool als via Veeteelt is de blauwdruk dus te raadplegen.

Nu is het de beurt aan de veehouders zelf. "Sectorpartijen gaan er mee aan de slag en we hopen dat we over een half jaar met de ontvangen feedback een vervolg kunnen formuleren", zegt Van Genderen.

Dit nieuwsbericht is deels gebaseerd op het bericht van HAS Hogeschool.

(Bron foto: Shutterstock)