Nieuws

HAS studenten eten meer groente en fruit

Het merendeel van de Nederlandse studenten eet te weinig groente en fruit. Uit onderzoek op HAS Hogeschool blijkt dat je de consumptie kunt verhogen door plaatsing van het 'HAS to GO'-huisje, een mobiel uitgiftepunt van groente en fruit.

Uit onderzoek blijkt dat dat minder dan 7% van de Nederlandse studenten tussen 14 en 30 jaar voldoende groente eet en minder dan 28% voldoende fruit. De Vrije Universiteit Amsterdam en HAS Hogeschool vinden dat zorgelijk, omdat een lage groente en fruitinname het risico verhoogt op overgewicht en ziektes als diabetes, hartziekten en kanker.

HAS to GO

Omdat de fysieke omgeving de voedselkeuze van studenten kan beïnvloeden, plaatste HAS Hogeschool in het voorjaar van 2017 een mobiel groente- en fruit-uitgiftepunt in de vorm van een huisje, het 'HAS to GO'-huisje. In dat huisje konden studenten fruit of snackgroenten pakken. Studenten onderzochten of de groente- en fruitinname hierdoor veranderde onder hun medestudenten.

Effectief

Zij hielden eerst een nulmeting onder de studenten. De groente- en fruitinname bij HAS-studenten bleek wat hoger dan het landelijke gemiddelde, maar was toch nog veel te laag, zo blijkt uit de Factsheet HAS to GO. Een groot deel van de studenten van HAS Hogeschool haalt ook de richtlijnen voor groente- en fruitinname niet. De plaatsing van het 'HAS to GO' huisje lijkt de inname van groenten en fruit wel te verhogen. Het uitgiftepunt lijkt vooral effectief voor studenten die tijdens de voormeting een lage groente- en fruitinname hadden.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers en studenten van de HAS Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam en is gefinancierd door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, Royal FloraHolland en de Triodos Foundation. Het groente en fruit is gratis ter beschikking gesteld door Harries, GreenCo, DeGroot, en van Halder.

(Bron foto: Still YouTube)