Nieuws

Havermelk niet duurzamer dan koemelk

Samenvatting
  • Onderwerp
    Vergelijking Duurzaamheid Havermelk En Koemelk
  • Interessant voor
    Melkveehouder, Food
Bekijk de bronnen
Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te voorzien, zullen we vaker plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten moeten consumeren. Havermelk is een alternatief voor koemelk. Maar qua duurzaamheid levert koemelk nog steeds een hoogwaardiger eiwit.

Met de groei van de wereldbevolking naar 8,5 miljard mensen in 2030, groeit ook de vraag naar eiwit. De verwachting is dat die vraag jaarlijks met zo'n 30 miljoen ton eiwit zal toenemen. Voor melk eiwit zou je daarvoor bijna 400 miljoen extra koeien nodig hebben, schrijven lector Peter de Jong en onderzoeker Meike de Vries in een artikel in vakblad VMT.

Het lijkt daarom verstandig naar alternatieven te zoeken, zoals melk op basis van soja of haver. In het artikel maken ze een vergelijking tussen koemelk en melk van plantaardige eiwitten. Zijn ze even duurzaam?

Carbon footprint

Je kunt die laatste vraag beantwoorden door te kijken naar de carbon footprint van koemelk en plantaardige alternatieven. Op basis van wat in de literatuur gepubliceerd is krijg je de indruk dat veel plantaardige alternatieven een lagere carbon footprint hebben. Maar de gepubliceerde getallen blijken nogal te variëren. En veel aspecten worden vergeten, schrijven de auteurs van het artikel.

Voor de productie van plantaardige melk zijn veel bewerkingen nodig. Het scheiden van de eiwitten uit plantaardige grondstoffen als amandel, soja en haver zijn veel meer bewerkingen nodig dan voor volle melk. Op dit aspect scoort koemelk aanmerkelijke gunstiger wat betreft de carbon footprint.

Voedingswaarde

De auteurs hebben ook gekeken naar de voedingswaarde. Koemelk blijkt een veel hogere NR11-score te hebben dan sojamelk of havermelk. De NR11-score is een score op basis van verschillende nutriënten: eiwit, vezels, vitamines en is een indicatie van de dagelijkse benodigde hoeveelheid van elf nutriënten die je binnenkrijgt bij een inname van 100 kcal. Ook de kwaliteit van het eiwit scoort koemelk gunstig in vergelijking met plantaardige alternatieven. Bij de kwaliteit moet je kijken naar de hoeveelheid eiwit daadwerkelijk wordt opgenomen door het maagdarmstelsel. De zogenaamde Digestible Indispensable Amino Acid Score blijkt voor melkeiwit twee keer hoger te liggen dan van de meeste plantaardige eiwitten.

Duurzaamheid

Wil je een correcte vergelijking tussen koemelk en plantaardige alternatieven maken, dan moet je alle aspecten meewegen in de bepaling van de carbon footprint: aantal bewerkingen, NR11-score, eiwitkwaliteit en verspilling. De auteurs van het artikel komen tot de conclusie dat melkeiwit - als je kijkt naar duurzaamheid - nu nog een hoogwaardig eiwit is in vergelijking met plantaardige alternatieven. Voor plantaardige alternatieven is het de uitdaging om het bewerkingsproces te optimaliseren en verspilling tegen te gaan.

(Bron foto: Shutterstock)

Bronnen

(2)