Nieuws

Heetstook in plaats van warmwaterbehandeling bloembollen

Door bloembollen een warmwaterbehandeling te geven - het koken - kun je aaltjes en schimmels bestrijden. Maar aan die methode kleven ook nadelen. Zo worden sommige virussen er makkelijk verspreid. Een behandeling met hete lucht - heetstook - is een goed alternatief.

Hoe een warmwaterbehandeling moet worden uitgevoerd, is al jaren bekend, schrijft Vakblad Greenity in het aritkel 'Heetstook als alternatief'. Voor bijna elk gewas is bekend hoe lang je die behandeling moet uitvoeren en bij welke temperatuur. Maar het blijkt dat die warmwaterbehandeling - of 'koken' - ook nadelen heeft. Sommige virussen zoals het PIAMV in lelie of HVS in Hosta wordt in warm water snel verspreid. En bij sommige gewassen levert behandeling ook gewasschade op.

Heetstook

Je kunt ook een behandeling met hete lucht uitvoeren. In de sector wordt die methode heetstook genoemd. Bollenspoeler Ruud Warmerdam zegt in het artikel dat die methode voordelen heeft ten opzicht van het koken van bloembollen. En er zijn minder gezondheidsrisico's in vergelijking met een behandeling met actief chloor of een behandeling met laag zuurstof- en hoog CO₂-gehalte.

Hij voert met enkele kwekers en adviesdienst Delphy praktijktesten uit. In de testen wordt gevarieerd met de temperatuur, de tijdsduur, de luchtvochtigheid, de hoeveelheid lucht die door de kisten wordt gezogen of de snelheid waarmee de bol of plant wordt gekoeld. De gewassen die behandeld worden zijn tulpen, narcissen, hyacinten, irissen, alliums, lelies en hosta’s.

Onderzoek

Onderzoeker Peter Vreeburg van Wageningen University & Research (PPO Bloembollen) vindt dat er nog wel meer onderzoek nodig is naar de effecten van heetstook op verschillende gewassen en de verschillende plagen. Zo is er recent nog een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van heetstook op tripsbestrijding in Hyacint. Het afrondend onderzoek moet nog gebeuren, dus Vreeburg kan nog niet veel zeggen over het resultaat. Daarnaast loopt er onderzoek naar de bestrijding van galmijten bij tulp en bestrijding van stengelaaltjes bij narcis.

De praktijktesten die de kwekers uitvoeren, zijn een goede aanvulling op het onderzoek van PPO Bloembollen, vindt Delphy Adviseur Bob Bisschops. Hij heeft de indruk is dat de resultaten van de heetstook-testen positief zijn, maar voor hem is wel duidelijk is dat de warmwaterbehandeling er als methode naast blijft bestaan.

(Bron foto: PublicDomainPictures.net)