Nieuws

Heetstook narcis in de praktijk

In narcisbollen kun je aaltjes bestrijden door de bollen een warmwaterbehandeling te geven, maar daarmee kun je ze ook besmetten met Fusarium. Heetstook is een alternatief. In praktijkonderzoek wordt die techniek nu geperfectioneerd.

Stengelaaltjes in narcis kun je bestrijden door de bollen een warmwaterbehandeling te geven. Je moet de bollen dan vier uur een warmwaterbehandeling van 48°C geven. Maar je hebt dan een risico op besmetting van Fusarium. Recent is ontdekt dat je aaltjes ook goed kunt bestrijden met een heteluchtbehandeling.

Praktijkonderzoek

Die techniek vraagt weliswaar een investering, je moet een heetstookcel laten bouwen, maar het levert ook voordelen op. Zo kun je veel kuubkisten tegelijk behandelen en zijn er geen fungiciden meer nodig. Voor praktijktoepassing van narcis blijven er nog wel wat vragen onbeantwoord. Daarom wordt een tweejarig praktijkonderzoek uitgevoerd naar heetstook van narcis. In het artikel 'Heetstook als alternatief voor warmwaterbehandeling narcis' gaat Vakblad Greenity in op dit onderzoek.

Aaltjeswol

Onderzoeker Peter Vreeburg maakt in het artikel duidelijk waarom dit onderzoek nodig is. Aaltjes worden wel bestreden door warme lucht, maar ingedroogde aaltjes of aaltjeswol niet. Daarom moet je die ingedroogde aaltjes activeren door de bollen voor te weken of te schuimen. Vreeburg heeft vastgesteld dat de combinatie dompelen en schuimen direct gevolgd door een periode met een hoge temperatuur zeer effectief is.

Praktijkproef

Om het effect te van de heetstook in het gewas te volgen is een praktijkproef uitgevoerd bij spoelbedrijf Waremerdam. Eigenaar Ruud Warmerdam heeft vorig jaar een heetstookcel laten bouwen uitgerust met een heater, een koelblok, een grote ventilator en een bevochtigingsapparaat. Na de heetstookbehandeling lieten de meeste cultivars een prima gewasstand op het veld zien. Een cultivar liet wat bloemverdroging zien en het blad was wat ieler. Dit knelpunt is vermoedelijk op te lossen door de behandeling iets aan te passen. Komende zomer wordt de praktijkproef herhaald, meldt Greenity.

(Bron foto: Pixabay)