Nieuws

Heldere visketens

Waar komt de vis vandaan? Is het wel de juiste soort? Consumenten vinden het belangrijk dat vis op een verantwoorde manier wordt gevangen. Dan moet de informatie wel kloppen.

Recent verschenen twee onderzoeksrapporten van RIKILT Wageningen UR over de visketen. Het rapport 'Heldere herleidbaarheid in de visketen' richt zich op de traceerbaarheid van producten. Kun je de herkomst van kabeljauw terugvinden in de keten? Of kun je een onderscheid tussen echt verse vis en ontdooide vis aantonen?

Het tweede rapport 'Analysemethoden voor de bepaling van authenticiteit in visketens' besteedt aandacht aan analytische methoden die je kunt gebruiken om de juistheid van de informatie te controleren. Welke methode kun je gebruiken om te bepalen of schol ook echt schol is? Zijn analysemethoden op basis van DNA geschikt?

Herkomst

Wereldwijd zijn er drie soorten kabeljauw. Je hebt de Atlantische (Gadus morhua), de Pacifische (Gadus macrocephalus) en de Groenlandse (Gadus ogac). Vooral de eerste twee soorten worden veel bevist. Het rapport beschrijft de keten van vangst, via visveiling naar verdere verwerking. Wil je de herkomst van de kabeljauw goed kunnen volgen, dan is het belangrijk dat alle informatie van begin tot eind steeds wordt doorgegeven. Daarvoor moeten duidelijke afspraken gemaakt worden, zo schrijven de onderzoekers.

Ontdooid

Op het etiket van vis moet je kunnen lezen of het product ontdooid is geweest. Het blijkt dat je dat kunt aantonen aan de hand van de aanwezigheid van het enzym HADH. In ontdooide vis zijn de gehaltes van dit enzym hoger dan in verse vis. In een aantal gevallen bleek het - zo is te lezen in het rapport - bij verse vis om ontdooide vis te gaan.

Analysemethoden

Het tweede rapport besteedt veel aandacht aan analysemethoden. Zo kun je op basis van DNA van verschillende Noordzeevissoorten bepalen wat de herkomst van de visproducten is. De ontwikkeling van de methoden is niet meer dan een begin, schrijven de onderzoekers. Het is belangrijk die methoden verder te ontwikkelen omdat je zo de juistheid van de etikettering van visproducten kunt controleren. Zo kun je ongewenste vermenging van vissoorten verminderen. Dit komt de kwaliteitsgarantie van visproducten ten goede.

(Bron Foto: Thinkstock)