Nieuws

Hennep en eendenkroos financieel interessante gewassen

De teelt van eiwitrijke gewassen is niet alleen beter voor het milieu. Ook voor je portemonnee kan die teelt interessant zijn, stelt Aeres-student Jan Jetze de Vries. Hennep en eendenkroos lijken interessante gewassen.

Eiwithoudende gewassen kunnen in Nederland een belangrijke rol spelen in duurzame landbouw. Die gewassen kunnen zorgen dat de landbouw minder afhankelijk wordt van de import van eiwitten, dat de CO₂-uitstoot vermindert en dat er minder negatieve impact is op het milieu. Ook consumenten zijn steeds vaker op zoek naar producten met minder impact op het milieu. Daarom verdiepte Aeres-student Jan Jetze de Vries zich in de mogelijkheden van eiwitrijke gewassen. Welke eiwitrijke gewassen - die je kunt gebruiken voor humane voeding - zijn financieel interessant om te telen?

Kosten en opbrengsten

Met zijn studentenonderzoek wil De Vries aantonen dat de teelt van eiwitrijke gewassen niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Hij verdiepte zich in de problematiek door ondernemers te interviewen die eiwitrijke gewassen telen. Hij beperkt zich tot vier gewassen: lupine, hennep, eendenkroos en zeewier. Naast interviews verzamelde hij gegevens over kosten en opbrengsten.

Eendenkroos

Uit zijn verslag blijkt dat hennep mogelijk het meest interessante gewas is om te telen. Maar ook eendekroos lijkt een interessant gewas. Hoewel de gewassen qua rendement niet zo veel verschillen, is er een groot verschil in de teeltwijze. Telers die overwegen over te stappen op een andere teelt, zouden zich daarom goed moeten oriënteren op de verschillende aspecten van de teelt.

(Bron foto: Jan Nijman)