Nieuws

Het geheim van gezond en lang leven

Leef eenvoudig en karig, maar heb een sterk sociaal leven. Dat lijkt het beste recept om gezond oud te worden.

Op aarde zijn vijf plekken aangewezen, de zogenaamde ‘blue zones’, waar mensen tot op hoge leeftijd kerngezond zijn. De plekken bevinden zich in Amerika, Costa Rica, Italië, Griekenland en Japan. Wat hebben deze mensen gemeenschappelijk in hun manier van leven? In het flitscollege ‘Hoe word je gezond oud? Blue Zones’, geeft Jaap Seidell antwoord op deze vraag.

Dan Buettner

Ook in de presentatie die Margot Tacken in juli 2011 hield (maar die dit jaar is aangepast), kwamen de blue zones aan bod. Zowel de presentatie als het flitscollege is gebaseerd op de boeken van Dan Buettner. Hij ging voor National Geographic op expeditie om de plekken te vinden die later als blue zones bekend werden. Blue Zones zijn demografisch bevestigde en geografisch afgebakende gebieden waar mensen ofwel de leeftijd van 100 met buitengewone percentages bereiken, of de hoogste levensverwachting hebben, of het laagste percentage van sterfte op middelbare leeftijd.

Geheim

Maar wat is nou het geheim? Volgens Seidell zijn de gemeenschappelijke kenmerken van mensen die leven in de blue zones dat ze leven naar de biologische klok, een actieve dagbesteding hebben (zoals tuinieren en wandelen) en niet teveel eten. Verder is een dieet dat bestaat uit fruit, noten, verse vis, af en toe vlees en beperkt alcohol een overeenkomst. En, last but not least, spelen goede sociale contacten en hechte familiebanden een belangrijke rol.(Bron foto: Pixabay)