Het Grote Duurzaam Vleesdebat
Vijftien vertegenwoordigers van brancheverenigingen, NGO’s, politici, vleesgroothandelaren, agrariërs en de supermarktbranche gingen tijdens het twee uur durende debat met elkaar in gesprek. Voorafgaand aan dit debat werden er al heel wat argumenten uitgewisseld op Foodlog, de organisator van deze avond. Het hele debat is opgenomen en op Youtube te bekijken. Dick Veerman van Foodlog leidde het uitverkochte debat en gaf een dag later op de site van Foodlog onder de kop ‘We zijn er bijna’ zijn indruk van de avond.
Haaks
‘Boeren willen de oplossing voor hun probleem; een fors aantal dierhouders staat er financieel buitengewoon moeilijk voor. Vervooruitkijkers willen zo snel mogelijk naar een andere wereld omdat ze vinden de we op korte termijn een draai moeten maken om op een langere termijn nog een aanvaardbaar leven te hebben. Beide kampen willen oplossingen die er zo snel mogelijk moeten komen, maar staan in belangen en standpunten haaks op elkaar’, zo begint Veerman zijn stuk.
Waar sommige deelnemers volgens Veerman concludeerden dat er tijdens de avond vooral een herhaling van standpunten viel te beluisteren, zag Veerman toch vooruitgang. ‘In het gesprek liet iedereen zien waar hij nu staat. De botsing daartussen werd opnieuw bevestigd. Daarin zat niets nieuws. Voor wie als amateur psycholoog voldoende gevoel voor processen heeft, zat de winst in de wederzijds doorbrekende bereidheid om samen elkaars problemen te bekijken in plaats van elkaar te bestrijden met die vermeende ene oplossing vanuit een eigen probleem of belang.’
Conclusies
Veerman komt tot de volgende drie belangrijkste conclusies:
- Nederlandse supers kunnen Het Collectieve Boerenprobleem niet oplossen omdat onze boeren met het grootste deel van hun volume opereren op internationale markten.
- Wel kunnen Nederlandse supers de individuele boeren in een zogenaamde gesloten ketenrelatie uitstekend helpen en zijn ze nog bereid ook om voor die keten productontwikkeling en de marketing daarvan te verzorgen.
- Den Haag is maar heel beperkt de plek waar maatregelen en aanvullend beleid kan worden gemaakt voor Het Collectieve Boerenprobleem; dat is nl. minimaal een Noord-West Europees probleem waarvoor een supranationale overheid de verantwoordelijkheid moet nemen.
Onder de titel 'Verduurzamen is een olifant' publiceerde Veerman enkele dagen later ook een analyse over het debat op Foodlog.
(Bron foto: Foodlog)