Nieuws

Het jaar van De Levende Tuin

Wat is een levende tuin en hoe maak je die? De Branchevereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) wil het concept 'De Levende Tuin' in 2013 onder de aandacht van de consumenten brengen.

Een 'Levende Tuin' biedt veel voordelen ten opzichte van een 'Dode Tuin'. Met een dode tuin bedoelen we een tuin waarin volop dode materialen zoals verharding (bestrating) en hout zijn verwerkt, legt secretaris van de VHG, Richard Maaskant uit. "Tuinen dus met weinig ruimte voor levende materialen. De laatste twee decennia is de particuliere en openbare ruimte erg verhard, met nadelige gevolgen voor de biodiversiteit. In nieuwbouwwijken ontbreken vaak voortuinen en de tuinen die er zijn, worden afgesloten door houten schuttingen in plaats van bijvoorbeeld hagen. Bovendien zijn ze doorgaans onderhoudsarm ingericht. Maar dat het ook anders kan, willen we laten zien met De Levende Tuin."

Waarden

De Branchevereniging VHG wil laten zien dat naast het genieten van een tuin ook andere maatschappelijke en economische waarden belangrijk zijn. Bijvoorbeeld een grote variatie van planten en dieren, een verbeterde luchtkwaliteit, verkoeling, de aanwezigheid en opvang van water, het genieten van het eten van groenten en fruit uit eigen tuin. Een woning in een groene omgeving is meer waard dan in een verharde omgeving. Ten slotte biedt de tuin voor kinderen vaak het eerste contact met de natuur. In een levende tuin kunnen kinderen heerlijk spelen en allerhande beestjes en plantjes ontdekken.

Handleiding

De VHG heeft voor hoveniers een handleiding samengesteld. Doel is het bieden van handvatten voor de hoveniers voor het aanleggen van een levende tuin en om tuinbezitters te enthousiasmeren voor het toepassen van groen in de buitenruimte. Maaskant: "De handleiiding is bestemd om de achterban en professionals, kennis te laten nemen van het concept en de infromatie die verder beschikbaar komt. Maar het gaat er ook om dat hoveniers weten wat er straks van hen wordt verwacht. Wij willen namelijk vraag naar dit concept creëren en gaan daarvoor de publieke markt op". Het concept en de handleiding zijn het resultaat van de samenwerking tussen VHG Vakgroep Hoveniers en Triple E, een kenniscentrum dat is gespecialiseerd in de relatie tussen natuur, economie en de beleving die daarbij een rol speelt.

Media

Branchevereniging VHG brengt De Levende Tuin dit jaar op alle mogelijke manieren onder de aandacht via televisie, internet en tijdschriften. Er zijn advertenties gepubliceerd in tijdschriften, er is een facebookpagina met tips en filmpjes en op televisie is ook al aandacht aan het onderwerp besteed.


(Bron foto: Thinkstock)