Nieuws

Het nieuwe eten

We moeten nog meer groente eten, minder vlees en elke dag een handje ongezouten noten. De vernieuwde schijf van vijf wil ons motiveren gezonder te eten. Bewustwording begint op school.

De schijf van vijf is vernieuwd. Dinsdag 22 maart werd die schijf van vijf gepresenteerd in Amsterdam. Die vernieuwde schijf heeft - naast een nieuwe frisse uitstraling - ook inhoudelijk veranderingen ondergaan. Nog steeds zijn er vijf vakken: een vak voor groenten en fruit, eiwitrijke producten, brood en graanproducten en dranken. De onbewerkte producten voeren de boventoon.

Noten eten

Het groene vak groenten en fruit is groter geworden. Het Voedingscentrum wil ons meer groenten en fruit laten eten: 250 gram groenten per dag en 2 stuks fruit. Het vak met eiwtrijke producten bestaat uit vlees, vis, zuivel, noten en peulvruchten. Je zou elke dag een handjevol noten moeten eten, minder vlees, meer vleesvervangers als peulvruchten en eens per week vis.

Water is belangrijk voor je om je vochtbalans op orde te houden. Het blauwe vak gaat over drinken. Dagelijks zou elke volwassene 1,5 tot 2 liter vocht moeten drinken. De nieuwe schijf van vijf raadt water, thee of gefilterde koffie aan. Niet gefilterde koffie bevat het ongezonde cafestol, en andere dranken bevatten vaak veel suiker.

Niet doen

Er zijn ook producten niet opgenomen: kant- en klaarproducten, groenten uit blik en gezouten nootjes bijvoorbeeld omdat ze te veel zout bevatten. Niet doen dus. Ook producten die veel suiker bevatten zijn uit den boze. Het Voedingscentrum wil dat we minder vlees gaan eten. Bewerkt vlees zoals hamburgers, slavinken of worsten geven gezondheidsrisico's.

Onderwijs

Omdat de school de plek is om jonge mensen bewust te maken van gezond voedsel, biedt het Voedingscentrum op het onderwijs gerichte informatie aan. Het Voedingscentrum wil ook helpen bij de ontwikkeling van lesmateriaal. Om de vernieuwde schijf van vijf onder de aandacht van een breed publiek te brengen, zijn filmpjes gemaakt die je ook in de les kunt gebruiken.

(Bron foto: Voedingscentrum)