Nieuws

Het ras van het jaar 2019: De Kraaikop, de kip van adel zonder kuif

Dit jaar heeft de SZH besloten de Kraaikop, een van de herenhoeders, uit te roepen tot het ras van het jaar 2019. Daarbij spelen de kritieke status van het ras, het enthousiasme van de speciaalclub en het passen in het project rond Gelderse rassen een rol.

Inmiddels is de  status van het ras met nog maar 100 kraaikoppen en ongeveer 30 kraaikopkrielen kritiek. Een ander motief voor deze keuze was dat het een Gelders ras is zodat het aansluit bij het Gelderse ondernemersproject LEL [levend erfgoed loont] van de SZH dat zich richt op het vergroten van duurzaam economisch perspectief voor zeldzame huisdierrassen.

Oorsprong

De schilder Adriaan van Utrecht schilderde al rond 1650 de voorouders van de Kraaikop: een grote kip die hoog op de poten stond en veren aan de poten en tenen had.
De adel en de gegoede burgerij hield graag luxe kippen die pracht en praal uitstraalden en goed eieren legden. De Kraaikop met het ontbreken van een kam, kuifloze kop en lange gierhakken voldeed aan die wens. Omdat ze ook nog eens goed bevleesd waren, werd de Kraaikop de reus onder de oud-Nederlandse hoenderrassen genoemd. Terwijl de Engelsen spreken over het Breda hoen noemen de Duitsers het dier het Gelders hoen. Het is maar van welke kant je het bekijkt.

Dubbeldoelras met kansen

De SZH is zeer positief over de kansen van de Kraaikop voor ondernemers en landgoedeigenaren over het verwaarden van het ras. Naast een goede eieren opbrengt is het een echt vleesras. Zo wil de SZH chefkoks uitnodigen om kennis te maken met dit Nederlandse ras door hen te vragen: ‘Waarom staat het ras niet op de kaart?’

Meerjarenplan

De BKU is  een enthousiaste speciaalclub van fokkers van Brabanters, Kraaikoppen en Uilebaarden. Het embleem van de speciaal club vormt een afbeelding van de kop van een Kraaikop.
Momenteel zijn de bestuursleden van de BKU achter de schermen aan de slag gegaan om jaardoelstellingen te formuleren waarin aan de Kraaikop meer ruchtbaarheid wordt gegeven. Ze zoeken vooral naar nieuwe (jonge) leden en belangstellenden. Ze verwelkomen maar al te graag nieuwe fokkers, enthousiastelingen en liefhebbers. Naast het streven naar een tweede fokcentrum voor Kraaikoppen, zijn de eerste gesprekken al gevoerd voor een educatief centrum.

Het voorjaar is weer in zicht en ze houden al rekening met een grotere vraag naar broedeieren. Ze hebben de leden al geïnformeerd over een grotere vraag naar broedeieren. Bovendien willen ze in het najaar nog eieren beschikbaar houden om de fokkerij laagdrempeliger te maken, ook al is het leggedrag van de kippen en de planning van tentoonstellingen met fokwedstrijden gebaseerd op de leg in het voorjaar.

Educatie

‘Jeugd in de kip en jeugd aan de kip’. Onder deze noemer levert de vereniging ieder jaar een aantal broedeieren aan een basisschool in Wageningen. We hopen dat er meer scholen een plekje beschikbaar willen stellen voor de eieren. Na het uitkomen worden ze door de leden van de BKU weer opgehaald voor verder fokkerij. Begin maart lanceert Piet Kroon de on line kleurplaat 2019 Kraaikoppen schouwspel.

Trend

Kippen houden is hip. De afgelopen jaren is er veel belangstelling voor het houden van kippen. Waarom dan niet kiezen voor het ras van het jaar?
Tip: heb je een open dag of zoek je een mooie binnenkomer? Een toom kippen geeft je erf een mooi aanzicht.  Prettige bijkomstigheid zijn heerlijke verse eitjes.

Nieuwsgierig geworden? Maak kennis met de fokkers, bestuursleden en vrijwilligers op de evenementen. Ze geven graag advies over het houden en fokken van kraaikoppen. Ook over het uitbroeden van eieren.

Voor meer informatie zie het boek Herenhoenders van de B.K.U.  of bkuclub.nl of  szh.nl onder rassen.

Waar de kraaikop bewonderen

Plekken waar je de Kraaikop  kunt bewonderen:

  •  7 juli en 1 september op de open dagen van landgoed Hindersteyn
  • 21-25 augustus op de fair van Heerlijkheid Mariënwaerdt
  • 24 augustus tijdens het Zomertreffen
  • 24 – 26 oktober tijdens de clubshow Ede
  • 7-9 december Oneto

Van horen zeggen…

‘De Kraaikop is erkend in vier kleurslagen: zwart, wit, gezoomd blauw en koekoek. De zwarte kleur is bij dit ras minder groenglanzend dan bij veel andere rassen.
Kraaikoppen zijn vrij gemakkelijk te fokken, maar verwacht niet allemaal toppers. Door de verborgen eigenschappen, die er in de loop van de tijd door het inkruisen van andere rassen zijn ingeslopen, zijn er de nodige verrassingen. Voor de beginner, maar ook voor de ervaren fokker is dit een uitdaging. De Kraaikop is een ras met een geheel eigen verschijningsvorm, dat alle aandacht en veel liefhebbers verdient. ‘ (ter nagedachtenis aan Kraaikopfokker Ad Boks)

(Bron foto: Jan Smit – Dierenbeeldbank)