High tech kunstkoe bevordert dierenwelzijn
Virtual reality en dierenwelzijn
Tijdens de opleiding van dierenartsen moeten ook allerlei inwendige onderzoeken geoefend worden. Dit is meestal al niet plezierig voor de dieren maar helemaal niet als het gebeurt door niet geroutineerde en onzekere studenten. Het gebruik van ‘kunstdieren’ draagt bij aan het opbouwen van een zekere routine waardoor het ongerief bij de levende oefendieren minder wordt. Het is daarbij belangrijk dat de oefening aan het kunstdier zoveel mogelijk de werkelijkheid nabootst.
De inmiddels als hoogleraar aan de universiteit van Bristol verbonden Sarah Baillie ontwikkelde gedurende haar promotietraject een model van een kunstkoe waarmee ervaringen met inwendige onderzoeken mogelijk zijn die de werkelijkheid dicht benaderen.
Haptische technologie
In de door Sarah Baillie ontwikkelde kunstkoe wordt gebruik gemaakt van zogenaamde haptische technologie. Dit komt er op neer dat handelingen, zoals palpatie , die in of met de kunstkoe tijdens het oefenen worden verricht leiden tot een voelbare reactie. Deze reactie wordt gestuurd door het computerprogramma wat verbonden is met de koe. Via de computer kan ook de toestand van de kunstkoe veranderd worden, bijvoorbeeld naar een ander stadium in de dracht of de aanwezigheid van een cyste op de eierstokken.
Ook voor paarden en katten mogelijk
Voor oefeningen met andere diersoorten zijn deze technieken ook beschikbaar. Bijvoorbeeld voor onderzoeken naar de oorzaken van koliek bij het paard. Met de simulator getrainde studenten bleken veel vaardiger te zijn bij het uitvoeren van inwendige onderzoeken dan traditioneel getrainde studenten.
(Bron foto: Virtalis)