Nieuws

Hoe gezond eten ouderen?

Het positieve effect van gezonde voeding en bewegen op de gezondheid is bij de meeste 65-plussers wel bekend. Toch houden veel ouderen er geen gezond voedingspatroon op na, volgens twee recent verschenen rapporten.

Meer dan de helft van de ouderen heeft overgewicht. Ze eten vaak alleen, gebruiken drie maaltijden per dag en veel tussendoortjes. Een op de tien ouderen drinkt te veel alcohol. Kennis over gezonde voeding is wel in grote lijnen aanwezig bij de 750 65-plussers die de online-enquête invulden van TeraKnowledge. Het onderzoeksbureau onderzocht de voedingsgewoonten en ideeën van ouderen over voeding in opdracht van seniorenorganisatie Unie KBO. Met de resultaten wil Unie KBO activiteiten ontplooien om ouderen gezonder te laten eten en drinken.

Voedingspatroon kan gezonder

Ook uit de voedselconsumptiepeiling 2010-2012 komt naar voren dat het voedingspatroon van ouderen voor verbetering vatbaar is. Zelfstandig wonende 70-plussers eten meer ongezonde verzadigde vetzuren en zout en minder volkorenproducten, fruit en vis dan aanbevolen. Eén op de vijf ouderen heeft last van ernstig overgewicht, concluderen de onderzoekers van RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) die de consumptiepeiling uitvoerden.

Grote verschillen

Het RIVM benadrukt de grote variatie in voedingstoestand van ouderen. Naast (ernstig) overgewicht komt er relatief veel ondervoeding voor bij ouderen. De Gezondheidsraad schat dat 7-17% van de zelfstandig wonende ouderen ondervoed is. Aan de consumptiepeiling van het RIVM deden relatief vitale 70 plussers mee, waardoor het percentage ondervoeden hier veel lager uitviel.


(Bron foto: Thinkstock)