Nieuws

Hoe je een lekkere, schurftresistente Natyra appel teelt

Natyra appels in de winkel - Joergens.mi - Wikimedia commons
Bron foto: Joergens.mi, Wikimedia Commons (© Jörgens.mi / CC BY-SA 3.0)
Samenvatting
  • Regio
    Nederland
  • Onderwerp
    Teelt van Natyra
  • Interessant voor
    Tuinders
Bekijk de bronnen
Natyra® is een vrij nieuw appelras. Natyra® heeft een goede resistentie tegen schurft. Vandaar dat dit ras potentie heeft voor bio-telers. Toch moet ze op een aantal vlakken anders geteeld worden omdat bio-telers aanlopen tegen onder andere zwakkere groei, vaak een te hoge vruchtdracht en moeizame kleuring. Een project van de CCBT (Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt te België) deelt een handleiding voor de bio-teler.

Bloemdunning

Uit het onderzoeksproject blijkt dat bloemverbranding tijdens de bloei zorgde voor een sterke verruwing van de vruchten. Dit is dus risicovol tijdens de teelt. Mechanische bloemdunning is een optie. Vanaf een toerental van 200 toeren/min daalde de arbeid die nodig is in de zomer, maar de invloed op de vruchtmaat bleef wel beperkt. De beurtjarigheid werd wel doorbroken.

Veelbelovender zijn de testen geweest met bloemdunning via bladblazen. Hier is echter pas in 2022 mee begonnen, dus er zijn nog geen meerjarige resultaten.

Kleuring

De pluk van Natyra® valt in oktober, waardoor de kleuring minder vlot verloopt. De kleuring kan verbeterd worden met een bladblaasmachine. Deze kan ingezet worden een 3-tal weken vóór de pluk. Lees meer details over een goede kleuring van de Natyra® appel in de teelthandleiding.

Verder onderzoek

In het project is ook onderzoek gedaan naar groeikracht en bemesting en de vorming van zwarte stipjes vlak voor de oogst. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de bron of bezoek de projectpagina.