Nieuws

Hoe staat het met voedselprinten?

Sinds enige tijd is het mogelijk om voedsel te printen. Maar wat is nou de impact daarvan op de voedingsmiddelenindustrie?

De ontwikkelingen op het gebied van printen van voedsel gaan razendsnel. Het blad Food & Nutrition vraagt zich af of het 3D printen van voedsel aan het begin van een revolutie staat, of dat de uiteindelijke impact op de voedingsmiddelenindustrie uiteindelijk gering is. Om daar antwoord op te krijgen, stelde het blad in het artikel ‘Voeding uit de printer'’ vragen aan drie deskundigen.

Kansen

De deskundigen kregen ieder dezelfde drie vragen voorgeschoteld. Zo geeft Frits Hoff, directeur FabLab Maastricht & 3D By Flow, als antwoord op de vraag waar kansen liggen, aan dat hij die onder andere ziet voor het vullen van cartridges. ‘Een dag voor afloop van de houdbaarheidsdatum willen we groenten en fruit vriesdrogen, en als poeder mengen met andere ingrediënten.’ Kjeld van Bommel, onderzoeker bij TNO, denkt dat 3D-printen medisch gezien ook interessant is, omdat je ouderen echt gepersonaliseerde voeding kunt geven, maar ziet ook kansen voor voedselprinters in winkels.

Obstakels

Marijn Roovers is food designer en mede-eigenaar van nxt lvl en ziet zeker mogelijkheden voor 3D printen in de gastronomie. Maar hij is zich ook bewust van de obstakels. ‘Het vraagt nogal wat van een chef, die moet zich een nieuwe manier van werken aanmeten. We zijn nog niet zover dat werken met een 3D-printer net zo automatisch gaat als een oven of keukenmachine.’
Hoff ziet als hobbel dat er nog geen regelgeving op het gebied van voedselveiligheid is voor geprint voedsel, terwijl Van Bommel wijst op de productiesnelheid, al vindt hij dat in deze fase van de ontwikkelingen nog niet zo van belang.

Ganzelever

Op de vraag hoe de toekomst eruit ziet voor voedselprinten antwoorden de drie deskundigen elk vanuit hun eigen vakgebied. Zo zie Roovers al food designer voornamelijk kansen voor restaurants. ‘Misschien dat er in de toekomst ook meer restaurants komen die helemaal toegespitst zijn op ouderen, die dankzij de 3D-printer weer een maaltijd in een restaurant kunnen en willen eten.’
Van Bommel ziet het wel gebeuren dat de 3D-printer een nieuw product voortbrengt wat er nu nog helemaal niet is, bijvoorbeeld met een heel eigen smaak. En Hoff, die voor de feestdagen hoopt een nieuwe 3D-printer speciaal voor chocolade in de markt te zetten, wijst op een vliegtuigmaatschappij waarvoor zijn bedrijf momenteel een compacte printer ontwikkelt. Hiermee moeten aan boord in de businessclass ingrediënten op een bord kunnen worden geprint, zoals ganzenlever. ‘Ik weet niet of het bij een stuntje blijft of in vast gebruik komt, maar het laat wel zien dat ook steeds meer sectoren buiten de voedingsmiddelenindustrie geïnteresseerd zijn in voedselprinten.’

Foto: Thinkstock