Hoed geit en schaap voor riskante stof en plant
Onderwerp
geitenhouderij, schapenhouderij, melkveehouderij, terreinbeheer, giftige planten
Interessant voor
veehouders, schaapherders
Voor welke microbiologische, chemische en fysische stoffen je de dieren moet hoeden, is te lezen is vakblad Geitenhouderij; Gevaarlijke stoffen.
Gevaarlijke stoffen
Bij een fysische stof kun je denken aan een stuk plastic in het voer. Chemische stoffen zijn bijvoorbeeld schimmelsoorten die mycotoxinen vormen, residuen van pesticiden en herbiciden en zware metalen (kwik, lood, cadmium en arsenicum) die mogelijk in het voer aanwezig zijn. De microbiologische stoffen tenslotte zijn 'ziekmakende bacteriën zelf, en ook de endotoxinen en exotoxinen die door deze schadelijke bacteriën worden geproduceerd'. In een infographic laat Geitenhouderij zijn via welke routes een microbiologische besmetting kan ontstaan.
Honger en snoeiafval
Een overzicht van giftige planten voor geiten en schapen is terug te vinden in vakblad Management&Techniek: Welke planten zijn giftig voor schapen en geiten? Vergiftiging via planten komt regelmatig voor, terwijl de symptomen moeilijk te onderscheiden zijn van andere problemen. 'Gedegen kennis van giftige planten, bomen en struiken' wordt dan ook als onontbeerlijk gezien. Vergiftiging door planten ontstaat vaak als de dieren weinig gras tot hun beschikking hebben en op zoek gaan naar ander voedsel om hun honger te stillen. Ook komt het voor bij uitgebroken dieren of door het eten van giftig snoeiafval; door hakselen, drogen of inkuilen verdwijnt de onaangename smaak van een gifplant.
Giftige planten
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, acaciaboom, buxus, rododendron, azalea, pieris en oleander) en diverse groenten/kruiden (als tomaten, aardappelen, bieslook, look en (sier)uien).
Een overzicht van giftige planten voor vee in het algemeen is ook gepubliceerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren, zie nieuwsbericht Overzicht van planten die giftig zijn voor vee.