Nieuws

Hoogwerker in de boom

Hoogwerkers maken het werken in bomen veiliger. Het werkt sneller en is veiliger dan klimmen of werken met een ladder.

De laatste twintig jaar hebben hoogwerkers een vlucht genomen in de boomverzorging. Ze maken het werk veiliger. Toch is het werken met een hoogwerker niet helemaal zonder gevaar. Vakblad Tuin en Park Techniek besteedt in een artikel aandacht aan het werken met hoogwerkers in de boomverzorging.

Type hoogwerker

In het artikel 'Veilig de lucht in met een hoogwerker' noemt Willem van Delft, instructeur van Praktijkcentrum Bomen verschillende zaken waar je op moet letten wanneer je een hoogwerker wilt inzetten. Hoogwerkers zijn er in soorten en maten. Er zijn zelfrijdende hoogwerkers of je kunt hoogwerkers op een vrachtauto verplaatsen. Het bereik van de hoogwerkers is verschillend, evenals de grootte van de werkbak. De keuze hangt af van de situatie van de bomen die je wil behandelen. Is de ondergrond zacht? Gaat het om een enkele boom bij een particulier of om een rij laanbomen?

Veiligheid

Naast de keuze van het type, is aandacht voor veiligheid zeker zo belangrijk. Boomverzorgers moeten standaard een jas met zaagbescherming dragen, veiligheidskleding, helm en gehoorbescherming. Bovendien moeten ze zich zekeren aan de werkbak met een bevestigingslijn en harnas. Twee informatiebladen 'Veilig werken met de hoogwerker' en 'Veilig werken op hoogte', beide uitgegeven door het Bosschap, zetten alle aandachtspunten op een rij.

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn belangrijk, maar misschien nog belangrijker is zorgvuldig te werken. Je moet niet niet te ver buiten je bereik werken. Je moet afstand houden tot elektriciteitsdraden. En als je vermoeid raakt, moet je stoppen met werken. Het is belangrijk dat iemand op de grond aanwezig is die zo nodig de machine kan bedienen of die het weer in de gaten houdt. Zo is het niet verstandig te werken wanneer het hard waait of onweert.

In het informatieblad is ook een stroomschema opgenomen dat je helpt bij de keuze voor de juiste werkplek. Het helpt je te kiezen voor een rolsteiger, hoogwerker of klimmen. Als dit allemaal niet mogelijk is, kun je ook een ladder inzetten, maar eigenlijk is een ladder geen werkplek, stelt het Bosschap.

(Bron foto: Thinkstock)