Nieuws

Hooikoorts door bloeiend gras aanstaande

Het graspollenseizoen staat voor de deur. Dit weekend wordt het zeer koude lenteweer ingewisseld voor een beduidend warmer weertype. Daarbij valt geregeld wat neerslag en dat maakt het groeizaam weer. Komende week zal dan ook het eerste gras tot bloei komen en stijgt de kans op hooikoortsklachten voor wie allergisch is voor graspollen. Het berkenpollenseizoen duurt dit jaar lang.

Door het koude weer van de afgelopen weken loopt de ontwikkeling in de natuur zeker twee weken achter in vergelijking met de voorgaande jaren. Andere jaren zagen we rond Koningsdag de bermen al vol staan met bloeiende vossenstaarthalmen (dit is vaak de eerste bloeiende grassoort), maar dit jaar zien we een week na Koningsdag nog maar slechts een enkel exemplaar voorzichtig in bloei komen.

Vanaf komend weekend zal zacht weer met maxima rond of boven 15 graden en minima tussen 5 en 10 graden de groei en bloei van het gras stimuleren. Het stuifmeel van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij ruim twee miljoen Nederlanders klachten.

Piekperiode graspollenseizoen in de loop van juni

In de loop van mei zal gras op steeds meer plaatsen tot bloei komen. Hoe snel dit gaat hangt af van het temperatuurverloop in deze meimaand. Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich momenteel ruim drie weken langzamer dan in het zeer vroege 2020. Door de koude voorgeschiedenis vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin de meeste overlast wordt ondervonden, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.

Warm weer in mei zou voor een inhaalslag kunnen zorgen, waardoor het gras al eerder in juni massaal tot bloei komt. De verwachting voor het weer in de rest van mei is volgens Weeronline echter erg onzeker.

Langdurig berkenpollenseizoen

Naast het graspollen veroorzaken ook bloeiende berken nog altijd veel klachten. Door de zeer koude aprilmaand verloopt het berkenpollenseizoen dit jaar zoals verwacht langzaam. Al begin april, met Pasen, begonnen de berken te bloeien. Door de lage temperaturen zijn de berken langzaam tot ontwikkeling gekomen en is er sprake van een lange periode van overlast voor mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen.

Op de relatief warme dagen van 27 en 28 april is door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wel een flinke piek waargenomen in de hoeveelheid berkenpollen in de lucht. De andere dagen van april en begin mei was de hoeveelheid pollen gematigd. Tot ver in mei kunnen laatbloeiende berken nog klachten veroorzaken. Warm weer kan er wel voor zorgen dat de bloei van deze berken kort duurt.

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen: