Hortensia’s in het landschap
Hortensia’s zijn er te kust en te keur: als klimhortensia, bolhortenisa, als struik die meters de hoogte in gaat of als of klein blijvende plant. De schermvormige bloemen zijn blauw, roze of wit. Vakblad Boom in Business besteedt in een uitgebreid achtergrondartikel ‘Hydrangea of hortensia, prima toepasbaar in de openbare ruimte’ aandacht aan de hortensia’s. De meest interessante soorten worden besproken met hun gebruiksmogelijkheden.
Openbare ruimte
Wat de oorsprong van de Nederlandse naam hortensia is, is niet duidelijk. De naam zou kunnen verwijzen naar het ‘hortus’, Latijn voor tuin. Hortensia is een plant die uit de tuin komt. Maar Hydrangea, de wetenschappelijke naam van het hortensiageslacht, is ook geschikt voor toepassing in het openbaar groen, zo schrijft het vakblad.
Boomkweker Corné Leenders vindt dat Hydrangea heel geschikt is voor ‘landscaping’. ‘Het hoort bij Nederland,’ zegt hij in het vakblad. Het artikel noemt een top 10 van meest geschikte soorten voor de openbare ruimte. De drie meest geschikte soorten zijn Hydrangea villosa, een struik die 2 meter hoog kan worden, Hydrangea heteromalla, die wel 6 meter hoog kan worden en Hydrangea panniculata, de pluimhortensia.
Variabele kleur
De veel aangeplante soort Annabelle, een cultivar van Hydrangea arborescens, is niet geschikt voor de openbare ruimte. De plant met opvallend grote witte bolvormige bloeiwijzen die op eenjarig hout bloeit, vraagt te veel onderhoud. Je moet de plant in het voorjaar snoeien tot zo’n 20 tot 30 cm boven de grond. Bovendien zakken de slappe stengels in de loop van het groeiseizoen uit elkaar. En in de zomer is watergift soms nodig. Beter zou de Hydrangea arborescens Incrediball zijn, ook wel de ‘strong Annabelle’ genoemd. Die heeft mooie stevig takken.
In het artikel staan uiteraard snoeitips, onderhoudstips en adviezen. De variabele kleur van tuinhortensia’s, Hydrangea macrophylla, wordt bepaald door bodemeigenschappen. Hortensia’s op zure grond kleuren blauw, op grond die meer kalk bevat kleuren planten roze. Voeg je kali-aluin of aluminiumsulfaat toe dan kunnen de bloemen ook blauw kleuren.
(Bron foto: Pixabay, Hydrangea arborescens 'Annabelle' )