Nieuws

Houdbaar voedsel

Hoe kun je zorgen dat voedsel beter en langer houdbaar blijft? De vraag is ingewikkelder dan je denkt. Het vergt intensieve samenwerking van producenten en onderzoekers.

De consumenten verwachten nogal wat van ons voedsel: het moet het hele jaar beschikbaar zijn, het moet lekker zijn, veilig, niet te duur en liefst duurzaam geproduceerd. Dat vraagt veel inspanningen van de producenten van voedsel. Zij moeten zorgen dat voedsel op het juiste moment beschikbaar is, dat het houdbaar is.

Onderzoekers van Food & Biobased Research werken samen met producenten aan oplossingen om kwaliteit te meten, houdbaarheid te verlengen of te voorspellen hoe lang een product houdbaar is, zo is te zien in een filmpje.

Zo ontwikkelen ze modellen om het kwaliteitsverloop van grondstoffen in de keten te meten. Of ontwikkelen technieken om vers vruchtensap langer houdbaar te maken. Geperst fruit dat niet behandeld is, blijft maximaal 8 dagen houdbaar. Met de Pulsed electric field-processing techniek is blijft dit sap drie keer zo lang vers.

Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van Food & Biobased Research van Wageningen UR. Zo kun je er lezen dat tomaten beter smaken wanneer je ze buiten de koelkast bewaart, en dat de kwaliteit van producten beter behouden blijft wanneer je ze snel invriest.

(Bron foto: Thinkstock)