Nieuws

Houdbaarheidsverlenging van verse sappen

Toen het woord regioleren nog niet bestond, deden de studenten Voeding van het Clusius College in Alkmaar al het 'Kwaliteitsverbeterproject' bij voedingsbedrijven in de regio.

Verbeterproces

Bij dit Kwaliteitsverbeterproject analyseren de studenten een probleem of vraagstuk en komen, in samenwerking met de speciaal samengestelde projectgroep, met mogelijke oplossingen. Ze presenteren hun aanpak en oplossing voor de opdrachtgever en docenten. Ook het verbeterproces wordt meegenomen bij de beoordeling van het project.

Sapmonsters

Op de foto hierboven is Bregje Kruijsen (derde klas leerling niveau 4 afdeling Food, Health & Innovation) bezig met het microbiologisch onderzoek van sapmonsters. Ze heeft een verbeterproject gedaan bij Hoogesteger te Zwanenburg, een producent van vers geperst sap.

Bregje heeft zich bezig gehouden met de houdbaarheidsverlenging van vers geperste sappen.

Op zoek naar een opdracht

Zo'n tien jaar geleden zijn de docenten Franka Dekker en Sjaak Lighart met dit kwaliteitsverbeterproject gestart en zochten de docenten steeds de opdrachten voor de studenten. Een arbeidsintensieve klus. Elk jaar verbetert de aanpak voor het project zelf ook. Dit jaar gaan de studenten voor het eerst zelf hun opdracht zoeken, wat natuurlijk ook heel leerzaam is. Op termijn levert dit ook tijdwinst op voor de docenten.

Wilt u  meer weten over regioleren? Kijk dan eens bij het Clusius College.

Contact

Ans Koster, Clusius College


(Bron foto: Bregje Kruijsen,  Clusius College)