Humane vleesvervanger geschikt voor vegetarisch hondenvoer
Onderwerp
vegetarische huisdiervoeding
Interessant voor
dierverzorging
Trends voor diervoeding volgen de humane voedseltrends met een vertraging van twee tot vijf jaar. Dat zegt Guido Bosch, universitair docent diervoeding in het magazine Resource. Daarom verwacht Bosch de komende jaren een toenemende vraag naar vegetarische voeding voor honden. Bosch: “We moeten nu onze kennis uitbreiden, zodat de industrie straks goede en gezonde producten kan maken.” Daarmee voorkom je dat eigenaren zonder kennis of op basis van onjuiste kennis zelf voeding gaan samenstellen.
Vleesvervanger lang houdbaar maken
Met de shear-cell-technologie worden vleesvervangers gemaakt voor de menselijke consumptie. Deze technologie vormt plantaardige eiwitten om tot vleesvervangers met dezelfde textuur als vlees, waardoor beet en mondgevoel overeenkomen met die van echt vlees. Dit is een belangrijke voorwaarde is voor de acceptatie van vleesvervangers, waardoor deze vleesvervangers bijzonder geschikt zijn voor menselijke comsumptie. In haar promotieonderzoek heeft Ariane Wehrmaker heeft ontdekt dat deze ook geschikt zijn voor hondenvoer.
Vleesvervangers die met de shear-cell-technologie zijn gemaakt, kunnen verhit worden zonder verlies van textuur. Dat is goed nieuws, want lange houdbaarheid is een voorwaarde voor het gebruik van vleesvervangers in diervoeding. “Uit het onderzoek blijkt dat het sterilisatieproces de vezelachtige structuur van het vegetarische vlees niet aantast”, vertelt Wehrmaker.
Spijsverteringskanaal in fles
Wehrmaker onderzocht of de vleesvervanger goed verteerbaar is voor honden. Ze deed dat in een spijsverteringskanaal nagebootst in een fles. Volgens de onderzoeker verloopt de vertering van de vleesvervanger vergelijkbaar met die van commercieel hondenvoer.
Meer onderzoek nodig
Voorlopig ligt er nog geen hondenvoer op basis van deze vleesvervanger in de schappen. Het voer bevat bijvoorbeeld nog te weinig vitaminen en mineralen. “Net als bij ander hondenvoer moeten we nog een kant-en-klare mix van vitamines en mineralen toevoegen”, zegt Wehrmaker, die een volgend onderzoek hierop gaat richten. Ook de effecten van het eten van deze voeding over een langere tijd zijn voer voor volgende onderzoeken.
Wel of niet vega: that’s the question
Of een vegetarisch of veganistisch dieet voor honden geschikt is, is al jaren een discussie met vaak uitgesproken voor- en tegenstanders. Universitair docent diervoeding Guido Bosch is één van de begeleiders van Wehrmaker. Hij zegt hierover: “Dat een vegetarisch dieet niet gezond zou zijn voor een afstammeling van de vleesetende wolf klopt niet per se. Honden hebben nutriënten nodig, geen ingrediënten. Of die voedingsstoffen uit dieren of uit planten komen, maakt dus niet uit.”
Welk type voer is gezonder?
Uit een Engels onderzoek uit 2022 waarin 2639 honden werden gevolgd, blijkt dat honden met een standaardvoeding meer gezondheidsproblemen kennen dan honden met een andere voeding. Standaardvoeding bestaat uit brokken of natvoer met dierlijke ingrediënten. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de honden waren darmklachten, huidproblemen, artrose en tandproblemen.
Op basis van hun dieet vormden de honden in het onderzoek drie groepen. De grootste groep bestond uit honden met een standaardvoeding. De tweede groep honden kreeg rauw vlees en de derde groep honden had een veganistisch dieet.
In het onderzoek moesten eigenaren online vragenlijsten invullen over onder andere dierenartsbezoeken, gezondheidsproblemen, medicijngebruik en de inschatting van de gezondheid door eigenaar en dierenarts. De honden werden minimaal een jaar gevolgd.
Kritiek op onderzoek
Uit diverse hoeken klinkt kritiek op het Engelse onderzoek en de conclusie. Voerwijzer.com noemt onder andere de financiering van het onderzoek door ProVeg International. Dat is een organisatie die voedselbewustzijn wil creëren en de wereldwijde consumptie van dieren in 2040 met 50% wil verminderen. Verder is het de vraag hoe objectief eigenaren zijn bij het invullen van de vragenlijsten.
Ook dierenarts Stijn Peters is kritisch in een artikel in Dibevo-vakblad. “Binnen de groep conventionele hondenvoeding is zoveel verschil dat deze zeker niet over één kam te scheren is. En zijn nou eenmaal heel veel verschillende conventionele voedingen beschikbaar.” Daarnaast benoemt hij de meer bewuste houding die de gemiddelde eigenaar heeft die rauw voer of vegan voer voert. Het is mogelijk dat zij meer letten op voldoende beweging, minder snacks of overgewicht. En deze aspecten kunnen mede de betere gezondheid verklaren.