Nieuws

Hyacintenbroeiers op retailsafari

Hoe kun je als snijhyancintenteler voeling houden met de consument? Vier hyacintenbroeiers gingen een dag op safari en bezochten supermarkten, bloemisten en tuincentra

De retailtour was onderdeel van het marketinggedeelte van de IDC business case innovatie in snijhyacint. Met het bedrijf Hobaho, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bemiddeling en het veilen van bloembollen, knollen en vaste planten bezochten de hyancintenbroeiers een groot aantal winkels, bloemisten en tuincentra.

Seizoen

De telers zagen dat het seizoen van de voorjaarsproducten zoals hyacint en tulp afliep. De bloemen stonden er daarom soms wat twijfelachtig bij. Het perkgoed neemt de plek over. Winkeliers gaven aan dat het weer de bepalende factor is en dat de stemming voor bepaalde producten ineens kan wisselen. Sommige retailers kunnen vanaf begin april gewoonweg geen hyacinten meer inkopen bij het hoofdkantoor.

Safari

De rondgang was niet alleen bedoeld om naar het bloemen- en plantenschap te kijken, maar juist om te zien wat de ontwikkelingen zijn bij andere productgroepen en winkels in het algemeen. De uitstraling 'vers van de kweker' kwam bij meerdere winkels terug, de boeren en tuinders staan centraal en de achtergrondverhalen worden verteld. Niet nieuw natuurlijk maar het lijkt nu wel een vlucht te nemen. Ook de biologische producten krijgen steeds meer aandacht. De deelnemers kregen al kijkend nieuwe ideeën voor verpakking en uitstalling. De safari was ‘food for thought’. Alle deelnemers waren het eens dat ze het bezoeken van de retail jaarlijks willen laten terugkeren, ook in het midden van het snijhyacintenseizoen om zo voeling te houden met hoe de consument met het product in aanraking gebracht wordt en wat daar aan te verbeteren valt.

Kennis

De IDC busines class 'innovatie in snijhyacint' is een intitiatief van bet Innovatie- en Democentrum (IDC) Bollen en Vaste Planten. Het IDC Bloembollen ondersteunt ondernemers in de bollen- en vasteplantensector bij innovaties. Samen met onderzoek, onderwijs en organisaties uit de regio Greenport Duin & Bollenstreek werkt het IDC aan de implementatie van kennis van binnen en buiten de sector.

Contact:

Barry Looman, Projectleider IDC