Nieuws

Hygiëne cruciaal voor preventie coccidiose

Een afdoende behandeling voor coccidiose bij konijnen is niet echt voorhanden meldt Management & Techniek. Een goede hygiëne ter voorkoming van deze darmaandoening is dan ook cruciaal.

Coccidiose, veroorzaakt door de parasiet Eimeria, komt voor bij zowel hobbykonijnen als konijnen in de industriële houderij. De infectie verloopt via opname van de (gesporuleerde) eieren van de parasiet.

Infectie

Management & Techniek meldt in het artikel Coccidiose bij konijnen dat de cellen uit deze eieren (de sporozoieten) vrijkomen in  het darmstelsel en daarna de darmcellen penetreren. 'Hierin vermenigvuldigen ze waardoor ze nieuwe darmcellen kunnen binnendringen. De eieren worden op hun beurt met de mest mee uitgescheiden.' Jonge konijnen zijn vanaf 22 dagen gevoelig voor de infectie. De infectie hoeft niet gepaard te gaan met klinische symptomen. Vooral bij oudere, immune dieren is de kans op subklinische infectie groot. Zij vormen wel een bron van infectie voor andere konijnen.

Symptomen en hygiëne

Gezien de symptomen van de aandoening -als lusteloosheid, vermageren, zwakte, anorexie, diarree en sterfte- niet typisch zijn voor coccidiose, is een diagnose moeilijk te stellen. Voor een correcte diagnose moeten huisvesting, hygiëne en bijkomende stressfactoren gecontroleerd worden en is autopsie nodig. Antibiotica wordt toegediend nog voordat de symptomen vertonen, maar is vaak niet succesvol en duur. Hygiëne wordt dan ook gezien als voornaamste remedie. In het artikel is meer te lezen over het bestrijden van de, overigens zeer hardnekkige, Eimeria-parasiet middels hygiëne.

(Bron foto: Pixabay)