Nieuws

Hygiëne voor voedselveilige garnalen

In de garnalenvisserij is hygiëne van groot belang, want bacteriën die de garnalen kunnen besmetten, zitten overal. In een filmpje van de Kenniskring Garnaal-Zuid West wordt uitgelegd hoe besmetting plaatsvindt en wat je kunt doen om besmetting te voorkomen.

De bacteriën die garnalen kunnen besmetten zitten overal. In de zee en in de lucht bijvoorbeeld kunnen per m³ wel 10.000 bacteriën voorkomen. Veel bacteriën vind je op de bodem van de zee. In een filmpje, dat geproduceerd is door Wageningen Marine Research, wordt uitgelegd hoe je garnalen met bacteriën besmet kunnen worden.

Bacteriën

Bij het opvissen van de garnalen neem je de bacteriën mee. Daarom moet je garnalen spoelen. En het is belangrijk om te werken met schone handen en apparatuur. Dat geldt niet alleen voor de verwerking van garnalen op land, maar ook op zee. Zelfs via de netten, die constant gespoeld worden door de zee, kunnen vervelende bacteriën in je garnalen komen wanneer ze bevuild worden door uitwerpselen van zeemeeuwen of andere vogels.

Hygiëne

Hygiëne is belangrijk. Je moet steeds alles schoonmaken en het liefst ontsmetten. Je handen kun je ontsmetten met alcohol. Apparatuur moet je constant spoelen met schoon water en minstens eens per dag desinfecteren. Bacteriën dood je bijvoorbeeld door garnalen te koken. Omdat bacteriën zuurstof nodig hebben, helpt vacuüm verpakken. Je kunt garnalen op de afslag conserveren met benzoëzuur, maar beter is het schoon en hygiënisch te werken, dan heb je dit dure spul niet nodig.

(Bron foto: Pixabay)