Ideeën verzameld voor voedsel in de toekomst
De Food Challenge 2012/2013 leverde ruim 70 zeer uiteenlopende inzendingen op. Van een lokaal ruilsysteem tot technologische hoogstandjes en van bestaande initiatieven tot nog waar te maken dromen. De ideeënwedstrijd is een initiatief van Food2market en Nederland Bloeit, die hiermee een platform willen bieden voor iedereen die mee wil denken over voedsel in de toekomst.
In vier categorieën waren prijzen te winnen ter waarde van € 1000: ‘creëer je eigen voedsel’, ‘Voedsel & Duurzaamheid’, ‘Voedsel & Design’ en ‘Voedsel & Gezondheid’.
Voedsel ruilen
Het initiatief ‘Proviandruil.nl’ won de eerste uitdaging. het idee is simpel: de inhoud van je voorraadkast ruilen met mensen in je omgeving, met gesloten portemonnee. Zelfgemaakte jam, courgettes uit de moestuin, of eieren van de eigen kippen. Via de website proviandruil.nl kun je voorraad aanbieden en ruilen.
Ook in de categorie duurzaamheid kwam de winnaar met een lokaal, sociaal systeem: de Foodmilestrain. Een multifunctioneel treintje dat door de wijk rijdt, om afval gescheiden op te halen, eten te verkopen (van boeren uit de streek), zelfgemaakte producten te ruilen en voor lokaal vervoer van kinderen of ouderen/gehandicapten te zorgen.
Design voedsel
De eerste prijs in de categorie design ging naar ‘Eat & Travel’. De initiatiefnemer van E&T bedacht kleine, hartige snacks in duurzame verpakking. Kaasdonuts, groenten op een stokje of vleespakketjes, die passen in de bekerhouder van je auto en handig te eten zijn onderweg.
Eendenkroos en voedselallergie
De laatste challenge 'Voedsel en Gezondheid' leverde een gedeelde eerste plaats op. Gerry Cromwijk won met ‘Duurzame eiwitten’. Met zijn bedrijf ABC kroos wil hij eendenkrooseiwit winnen en op de markt brengen om toe te passen als alternatiefeiwit in bijvoorbeeld vleesvervangers of kaas. Eendenkroos is een zeer geschikte eiwitbron voor humane voeding, die veel duurzamer geproduceerd kan worden dan de huidige eiwitbronnen zoals vlees of soja.
'Safe the Best' is een idee voor een snelle allergietest. Als een soort thermometer steek je het apparaatje, waarop je hebt ingevoerd voor welk product je allergisch bent, in een nieuw product, bijvoorbeeld een plaatselijke lekkernij. Na een minuut geeft het aan of je het onbekende product wel of niet kunt eten.
(Bron foto: Food Challenge book 2012/2013, Food Connection Point 2013)