Nieuws

In 8 stappen veilig en gezond werken met internationale (flex)medewerkers

Bron foto: Peter Braakmann (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    werkomgeving
  • Interessant voor
    tuinders
Bekijk de bronnen
In de huidige krappe arbeidsmarkt zetten tuinders vaak arbeidsmigranten in tijdens de oogstperiode. Werken met internationale (flex)medewerkers zorgt voor extra uitdagingen. Hoe zorg je er als werkgever voor dat iedereen op een veilige en gezonde manier kan werken? En hoe bind je goede werknemers aan je bedrijf? De acht stappen uit het e-book van Stigas helpen je op weg.

Aandachtspunten

Soms werken medewerkers voor het eerst in Nederland, waardoor alles nieuw is: baan, woning, sociaal leven, omgeving, cultuur, gewoonten en regelgeving. Door het onvoldoende begrijpen en spreken van een taal kan informatie verkeerd begrepen worden, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Ook kunnen gebruiken en omgangsvormen anders zijn voor medewerkers uit andere landen. Ze zijn bijvoorbeeld gewend aan een andere manier van werken en aansturing. Dit vraagt extra aandacht en inlevingsvermogen.

Goed werkgeverschap

Bedrijven in de (glas)tuinbouw moeten tegenwoordig alles uit de kast halen om aan voldoende personeel te komen. Eén van de tools daarvoor is Seasonalwork.NL met een database van 2.500 cv's van werknemers uit verschillende Europese landen. De vacaturebank van LTO Arbeidskracht werkt samen met Eures, het Europese netwerk voor arbeidsbemiddeling. In een krappe arbeidsmarkt is het zaak om aandacht te besteden aan goed werkgeverschap om te zorgen dat tijdelijke medewerkers tevreden zijn.

“Met kleine dingetjes lukt het vaak om medewerkers gemotiveerd te houden en aan je te binden.”

Yvonne van den Ven, LTO Arbeidskracht, 2022

Acht praktische stappen op een rij

In het e-book ‘In 8 stappen veilig en gezond werken met internationale (flex)medewerkers’ worden de belangrijkste facetten die een gezonde en veilige werkomgeving bevorderen uitgebreid besproken:

1. Werving en selectie
2. Wie doet wat?
3. Afspraken over voertaal en communicatie
4. Introductie binnen het bedrijf
5. Hoe maak ik werkinstructies?
6. Instructies en voorlichting op de werkplek
7. Toezicht
8. Een veilige cultuur is een continu proces

“De tijd die geïnvesteerd wordt in de inwerkperiode betaalt zich terug. Een goed ingewerkte (uitzend) kracht is productiever.”

Stigas, e-book, februari 2023

Bronnen

(3)