Nieuws

In Brabant ruim 36.000 kilo middelen opgeruimd na bezemactie

Samenvatting
  • Regio
    Noord-Brabant
  • Onderwerp
    Opruiming Restanten Van Landbouwbestrijdingsmiddelen
  • Interessant voor
    Akkerbouwer, Glastuinder, Vollegrondstuinder
Bekijk de bronnen
1.259 Brabantse agrariërs hebben in 2020 gebruik gemaakt van de actie ‘Bezem door de middelenkast’. In totaal is er bij die actie 36.768 kg aan restanten afgevoerd.

In 2020 hebben 1259 agrarisch ondernemers in Brabant deelgenomen aan de actie ‘Bezem door de middelenkast’. Die actie heeft als doel heeft niet toegelaten of verouderde gewasbeschermingsmiddelen uit de middelenkast op te ruimen. Zo kun je voorkomen dat er onnodige milieuschade optreedt doorda middelen in het oppervlaktewater of bodem terechtkomen, bijvoorbeeld omdat middelen toch per ongeluk ingezet worden, of omdat de verpakkingen lekken .

Bezemactie

De belangrijkste reden waarom niet meer toegelaten, verouderde verpakkingen met bestrijdingsmiddelen in de kast blijven staan, is dat de afvoer niet goed geregeld is. Voor afvoer moeten bedrijven een particulier afvalverwerker inschakelen, wat kosten met zich meebrengt. De Stichting Opruiming Restanten van Landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL) biedt wel een vergoeding voor die afvoer, maar dat kan alleen via gecoördineerde acties of via de gemeente.

De bezemactie is een initiatief van CLM Onderzoek en Advies, en Delphy e loopt al meer dan tien jaar. Er zijn eerder succesvolle actie uitgevoerd zoal in Noord-Brabant, Zeeland, Boskoop  en Drenthe in 2008, 2012 en 2016.  Op dit moment wordt een actie uitgevoerd in Friesland. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de actie ‘Bezem door de middelenkast’. Die site meldt dat er in totaal nu 128.623 kilo gewasbeschermingsmiddelen is afgevoerd.

Succesvol

In een bericht meldt CLM dat de actie in Brabant in 2020 bijzonder succesvol was. Brabanttse waterschappen hebben voor die actie 9962 agrariërs aangeschreven. 1259 agrarisch ondernemers hebben vervolgens gebruik gemaakt van de actie. Adviseurs gewasbescherming van diverse bedrijven en organisaties bezochten die bedrijven. In totaal werd in het voor- en najaar van 2020 bj die ondernemers 36.768 kg aan restanten afgevoerd. De Brabantse bezemactie is hiermee de grootste ooit qua aantallen deelnemers en qua kilo’s, schrijft CLM.

(Bron foto: Still YouTube)

Bronnen

(2)