Indische driftvis in de Noordzee
Op 8 augustus viste een Nederlandse kottervisser even ten zuiden van de Maasvlakte een vreemd visje op. Bioloog Bram Couperus, onderzoeker bij Wageningen Marine Research in IJmuiden, wist na enig speurwerk het visje op naam te brengen, schrijft Resouce in het artikel 'De visdetective'. Het baarsachtig visje dat staat bekend als de 'Indian driftfish' (Ariomma indicum) komt voor in het subtropische water van de Indische oceaan. De vraag is hoe dat visje hier komt.
Exoten
In de Noordzee worden wel vaker vreemde soorten gevonden. De 'Soortenlijst Nederlandse Noordzee' meldt dat van de 1284 soorten meercellige dieren en planten die in de Noordzee voorkomen, ongeveer 6% (76 soorten) als exoot beschouwd kunnen worden. En er blijken steeds meer exoten bij te komen.
Veel van die vreemde soorten komen bijvoorbeeld naar het westen van Europa via het Main-Donaukanaal. Soorten kunnen ook als larve of ei in het n het ballastwater van een schip hier komen. Het gekke van dit visje, die voorlopig de naam 'Indische driftvis' krijgt, is dat het te groot was om hier met ballastwater te kunnen komen.
Het visje is inmiddels geconserveerd, meldt Resource en overgedragen aan het Naturalis Biodiversity Center in Leiden.
(Bron foto: Shutterstock )