Nieuws

Informatie over 'vitamine G' gebundeld

In het Wageningen UR-dossier Effect van natuur op gezondheid, is veel informatie over 'vitamine G', ofwel 'vitamine groen', gebundeld. Denk aan rapporten, adviezen en essays van genoemd instituut.

Naast rapporten en publicaties van Wageningen UR (WUR), staan in het dossier Effect van natuur op gezondheid vele links naar externe publicaties.

Besparen op zorgkosten

Naast de vele uitgaves van WUR, bestaat nog een grote hoeveelheid rapporten en andere publicaties van andere organisaties. Denk aan de PowerPoint-presentatie van het VU Medisch Centrum: Vitamine G - Het belang van natuur voor de gezondheid van kinderen. Hierin staan berekeningen opgenomen van KPMG: met groen zouden forse besparingen op zorg- en arbeidskosten te realiseren zijn. Uit een enquête in opdracht van De Friesland zorgverzekeraar blijkt bovendien dat de meeste Nederlanders denken dat meer natuur in en rond woonwijken zou kunnen leiden tot besparingen op zorgkosten en kosten voor arbeidsverzuim (zie Buiten is gezond).

Vervreemding

In deze, maar ook vele andere, publicaties wordt ook ingegaan op de relatie tussen mens en natuur. In de scriptie ''Het bewaarde land': 'het beloofde land' voor ieder kind?' wordt, bij monde van deskundigen en maatschappelijke organisaties, een toename geconstateerd van 'vervreemding' van jongeren tot natuur. In een ander rapport is, enigszins aansluitend op deze ontwikkeling, te lezen: 'Vrijwel elke kinderrijke nieuwbouwwijk kent een overvloed aan parkeerplaatsen en een tekort aan speelplaatsen. En toch parkeren kinderen niet. Waarom wordt het parkeren niet per gebied geclusterd, zodat er ruimte ontstaat voor kinderen?' (zie Kinderen parkeren niet - Kansen voor Groen en Gezondheid).

Ongezonde gewoonten

Het zijn vooral kinderen (en mensen in meer kwetsbare groepen) stelt IVN in de factsheet Waarom wij natuur nodig hebben waarvan de gezondheid onder druk komt te staan. De organisatie wijst steeds ongezondere leefgewoonten aan als oorzaak. Zo zitten kinderen 'liever uren per dag binnen achter de spelcomputer of voor de televisie dan dat zij buiten spelen'. In de factsheet worden enkele van deze gewoonten –evenals goede gewoonten en veel voorkomende aandoeningen- uitgedrukt in cijfers. In de sheet worden ook vele voorname bevindingen uit divers onderzoek aangehaald die iets zeggen over de relatie natuur en gezondheid.

Wat die relatie precies is, zo staat in de bundel Natuur & Gezondheid, 'daar breken wetenschappers zich het hoofd over. [...] Maar dat er een positieve relatie is tussen natuur en gezondheid staat buiten kijf'. In genoemde uitgave zijn voorbeelden opgenomen 'variërend van intensive care tot geestelijke gezondheidszorg, van kamerplant tot bos, van ruiken en kijken naar natuur tot de handen uit de mouwen in land- en tuinbouw'.


(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(6)