Nieuws

Innovatief ondernemer in 20 minuten

Een innovatief ondernemer is creatief, werkt samen in netwerken en is bewust incompetent. Hij weet wat hij nog niet weet. Hoogleraar Aard Groen gaat in 20 minuten in op innovatief ondernemerschap.

Ondernemers zijn geen eenzame helden, zegt hoogleraar Aard Groen op 7 maart in Dronten tijdens zijn inspiratiesessie Innovatief Ondernemerschap. Willen ze hun innovatieve ideeën uit kunnen werken, dan moeten ze samenwerken met anderen. Groen, die hoogleraar innovatief ondernemerschap is aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Twente, betoogt in 20 minuten wat modern ondernemerschap is. Welke competenties zijn daarbij nodig? Wat zijn succesfactoren voor innovatief ondernemers?

Netwerken

Een goede ondernemer is creatief, innovatief en durft risico's te nemen. Maar belangrijker nog is dat een ondernemer netwerkgeoriënteerd is. Zonder een netwerk was Steve Jobs geen succesvol ondernemer geworden, zo legt hij uit. Hij gaat in zijn inleiding in op belangrijke uitdagingen waar kennisintensieve ondernemers voor staan: water, energie, klimaatverandering, gezondheid en voedsel.

Doorbraaktechnologie

Willen we aan een meer duurzame samenleving werken dan is innovatief ondernemerschap nodig, zegt hij. De combinatie van kennis en kennissen kan leiden tot nieuwe business. En willen ondernemers succesvol zijn dat zullen ze moeten concurreren op innovatie. Doorbraaktechnologieën als chips, internet en hebben in het verleden geleid tot veel innovatie. Nieuwe technologieën als 'Internet of things' of 'blockchains', waarbij internetprocessen in de tijd kunnen worden geregistreerd bieden veel kansen voor toekomstig ondernemers.

Venture Lab

Groen vindt het belangrijk jonge beginnende ondernemers te ondersteunen. Daarvoor zijn er Venture Labs waarin jonge ondernemers leren hun kansen te herkennen en een businessmodel opzetten. Of die gevestigde bedrijven kan helpen de groei te versnellen. 'We zorgen dat jonge ondernemers van onbewust incompetent veranderen in bewust incompetent', zo zegt hij. 'Mensen weten vaak niet wat ze niet weten. We zorgen dat ze weten wat ze niet weten.'

(Bron foto: Pixabay)