Nieuws

Inschrijving schoolfruitprogramma geopend

Van 31 augustus t/m 11 september kunnen scholen zich inschrijven voor het EU-Schoolfruitprogramma. Scholen ontvangen 20 weken lang elke week gratis groente en fruit voor alle leerlingen. Dit stimuleert kinderen samen groente en fruit te eten in de klas.

Scholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. Groente en fruit worden gratis beschikbaar gesteld. Het budget voor EU-Schoolfruit komt van de Europese Unie. Doel is kinderen te stimuleren om groente en fruit te eten. Daarnaast is er lesmateriaal beschikbaar.

EU-Schoolfruit

Het EU-Schoolfruitprogramma is bedoeld voor basisscholen, speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Er kunnen 3000 scholen meedoen. Wanneer zich meer dan 3000 scholen aanmelden vindt een loting plaats. Lees hieralles over de inschrijfprocedure. De leveringen van groente en fruit lopen van 9 november 2020 t/m de week van 12 april 2021.

Proeven

Smaak is iets wat je kunt ontwikkelen. Door EU-Schoolfruit proeven de kinderen verschillende soorten groente en fruit. Dus niet alleen groente en fruit van Nederlandse bodem, maar ook uit andere landen. Op deze manier maken kinderen kennis met verschillende smaken en structuren. Ook als kinderen nog niet veel durven te proeven, doen ze vaak lekker mee: zien eten, doet eten. Soms moeten kinderen een aantal keer een smaak proberen voordat ze eraan gewend zijn.

Het doel van het programma is de consumptie van groente en fruit bij kinderen te stimuleren, kinderen gezonde eetgewoonten aan te leren en de afzet van groente en fruit te bevorderen.

Lesmateriaal

Eén van de voorwaarden is het geven van lessen. De lessen bestaan uit de startles ‘EU-Schoolfruit’ en uit een korte lesactiviteit op basis van quizzes, video’s en weetjes. Deze lesmaterialen zijn te vinden op het lesportaal Chef! Ze zijn gratis en ook buiten het programma beschikbaar.

Fruit- en groentetips

Ouders kunnen hun school attenderen op het EU-Schoolfruit programma. In de brochure ‘Fruit- en groentetips’ staat meer informatie over het programma en wat ouders kunnen doen om kinderen meer groente en fruit te laten eten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om kinderen complimenten te geven bij het nemen van een hapje groente of fruit.

(Bron foto: Shutterstock)