Nieuws

Insecten als visvoer

Insecten gekweekt op afvalstromen kunnen een goede vervangende eiwitbron zijn voor kweekvis, is de overtuiging van lector Olga Haenen. Insectenmeel kan een goede vervanging zijn voor het vismeel dat nu veel gebruikt wordt.

Lector Olga Haenen van het lectoraat INVIS (Nieuwe eiwitten, insecten en vis, gezond, duurzaam en veilig) van HAS Hogeschool ziet een belangrijke rol voor vis en insecten als eiwitbron voor de toekomst. Insecten kunnen een belangrijke rol spelen in de voeding van vis, productiedieren, gezelschapsdieren en mensen. Het lectoraat werkt daarom aan gezonde, duurzame en voedselveilige kweeksystemen van insecten en vis. Op dinsdag 27 november aanvaardde Haenen het lectoraat met een openbare les. Vakblad Aquacultuur doet verslag van die bijeenkomst in het artikel 'Maden voor de vis! Dat is niet mis!'.

Vervanging voor vismeel

Haenen maakt duidelijk dat vis en eiwitten een belangrijke rol zullen spelen als eiwitbronnen als over 30 jaar de wereldbevolking naar 10 miljard gegroeid is. Het is dan noodzakelijk dat eiwitbronnen op een duurzame manier geproduceerd worden. Naar verwachting zal kweekvis als tilapia en karper zo’n 60% van die eiwitproductie voor zijn rekening gaan nemen. Het voer voor die vissen moet koolhydraten, vetten en eiwitten bevatten. Dat kun je voor een deel uit plantaardige eiwitten halen, maar dierlijke bronnen blijven ook nodig. De ambitie is nu om vismeel en visolie grotendeels te vervangen door insecten die je op afvalstromen van de voedingsmiddelenindustrie kweekt.

Het lectoraat werkt daarom samen in een internationaal netwerk. Die samenwerking heeft al veel nieuwe kennis opgeleverd. Je kunt tot 50% van het vismeel zonder problemen vervangen door insectenmeel. Het leidt zelfs tot een betere aminozuursamenstelling in het product. Het lectoraat wil onder andere met bedrijven kijken naar de veiligheidsaspecten van de productieketen van insectenmeel.

(Bron foto: Shutterstock)