Nieuws

Insecten op je bord. Lekker?

Insecten zijn een goede alternatieve eiwitbron, ook voor mensen. Maar willen we dat ook? Consumenten kiezen liever andere eiwitbronnen.

Bij een groeiende wereldbevolking groeit de noodzaak alternatieve eiwitbronnen op te nemen in ons menu. Er zijn veel mogelijkheden: algen, wieren, peulvruchten, kweekvlees, vis en insecten. Als mensen moeten kiezen, kiezen ze het liefst vis, of peulvruchten. Vis is gezond en lekker, peulvruchten zijn veilig, gezond en milieuvriendelijk. Insecten zijn het minst populair, zo blijkt uit onderzoek. Vanwaar die afkeer?

Twee studenten, Leontine Rutenfrans en Tereza Dolezalova, zochten het uit. Rutenfrans publiceerde in december 2015 haar BSc Thesis ‘Insects as a replacement for meat’, Dolezalova haar Msc Thesis ‘Insects as a food source: assessing the disgust factor’. Consumenten vinden het een vies idee insecten te eten. De herkenbaarheid van een insect in het eten, maakt de afkeer groter.

De keuze van eiwitbronnen wordt niet alleen bepaald door rationele argumenten, maar ook door emoties. Insecten zijn onbekend. Consumenten weten niet hoe ze het moeten bereiden, zo blijkt uit een bericht van Wageningen UR. Dat geldt niet voor vis en peulvruchten. Vis en peulvruchten zijn daarom favoriet, daarna zeewier, kweekvlees en als laatste insecten.

(Bron foto: Pixabay)