Nieuws

Inspiratie voor startende bd-ondernemers

Een eigen bedrijf beginnen in de land- of tuinbouw is de droom van veel jonge mensen. Maar hoe doe je dat? Een bundel over startende ondernemers in de biologisch-dynamische landbouw komt met inspirerende verhalen.

Boerenbedrijven verdwijnen met zeven per dag. Toch zijn er in Nederland honderden mensen die graag in de land- en tuinbouw willen werken. En het lukt de jonge mensen ook. Ze vinden een weg. In het de thema-uitgave 'LAND: ruimte voor nieuwe boeren' staan verhalen over pioniers: jonge boeren of gevestigde boeren. Ze vertellen hoe ze aan land komen, of hoe gevestigde boeren met nieuwe boeren samenwerken, of met burgers. Het zijn inspirerende voorbeelden die je laten zien hoe je een nieuwe bedrijf kunt beginnen.

Stadsboer

Een kleine twintigtal jonge biologische ondernemers komen aan het woord: akkerbouwers, melkveehouders, een varkenshouder, boomkwekers, groentetelers en een stadsboer. Gosse Haarsma is die stadsboer. In 2013 begon hij de zelfoogsttuin Âsum midden in een nieuwbouwwijk bij Leeuwarden. Hij wilde stadsboer worden, maar hoe doe je dat? 'Als ik het gewoon vanuit huis had gewild, zonder iets te kennen of te kunnen, dan was het nooit gelukt'. Het lukte hem omdat hij ging werken bij een andere stadstuin en een netwerk opbouwde. Zo leerde hij het vak en de juiste mensen kennen.

Ruimte creëeren

Eko-boerderij 'de Eerste' in Marknesse is zo'n plek waar jonge mensen het vak leren. Gerrit Marsman geeft jonge ondernemende types de kans mee te lopen op het gemengde bedrijf: 'Ik vind het mooi als iemand initiatief neemt, iets wil opstarten, zelfstandig worden. Dat is de basis. Het enige wat wij doen is een open houding aannemen en ruimte creëren om mensen kansen te geven en een tijdje mee te lopen.' Soms leent hij starters geld. Soms huren of pachten ze land bij hem of beginnen ze hun bedrijfje bij hem in de schuur, zoals Erik Lucas die er begon als stagiaire. Hij werkt nu parttime op 'de Eerste' en heeft daarnaast een eigen groenteteeltbedrijfje.

Naast de verhalen staan er in de bundel ook praktische tips. Met welke organisaties kun je samenwerken? Hoe financier je je bedrijf? En waar kun je het vak leren? En de bundel eindigt met enkele leestips voor wie meer wil lezen. De bundel is het resultaat van een samenwerking tussen Toekomstboeren, een vereniging voor nieuwe en toekomstige boeren, en de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.

(Bron foto: Thinkstock)