Nieuws

Inspiratieboom is ode aan Boom van het jaar

De redacties van Boomzorg en Boom-in-Business betreuren het 'wedervaren' van het fenomeen Boom van het jaar. 'Inspiratiebomen' moeten bijzondere soorten weer onder de aandacht brengen.

En dan in het bijzonder van een 'breder vakpubliek' meldt Boomzorg in Boomambassadeurs kiezen hun inspiratieboom. Want, meldt de redactie, 'formeel gezien bestaat dat predicaat [Boom van het jaar, red.] nog steeds, maar er is werkelijk niet een groenbeheerder, boomverzorger of landschapsarchitect, die de boom van 2015 zonder de hulp van Google kan benoemen'.

Volgend op genoemd artikel komen twee ambassadeurs aan het woord in Boomzorg die hun favoriete stadsboom naar voren schuiven. 'Jan P. Mauritz, de huisdendroloog van dit vakblad', geeft een uitgebreide botanische beschrijving per gekozen boom en in weer een ander artikel wordt een kweker aan het woord gelaten over zijn ervaringen met de soort. Hierna zullen meerdere ambassadeurs en inspiratiebomen worden voorgesteld in het blad. In het artikel staat meer informatie over jurering.

Chinese vleugelnoot: ideale klimboom

De Pterocarya stenoptera, de Chinese vleugelnoot, is de eerst genoemde inspiratieboom in het blad. In Een boom die uitroept: ik ben natuur, beschrijft landschapsarchitect Lodewijk Baljo deze vleugelnoot als ideale speel-/klimboom; zo’n boom herinnert kinderen aan hun jeugd en daagt hen uit grenzen te verkennen. Hij vindt dat het belang van speelnatuur niet mag worden onderschat en vertelt over de toepasbaarheid van de soort. Over dat laatste praat een verkoopadviseur bij Van den Berk Boomkwekerijen verder in Pterocarya stenoptera: gewichtig, maar zeker geen geweldige straatboom. Mauritz sluit af met het artikel Pterocarya stenoptera: overal toe te passen waar voldoende ruimte is.

Zwarte tupeloboom: herfstspektakel

De tweede door de redactie gekozen ambassadeur -Jan van Veenendaal, onder meer voormalig beheerder van de Hilversumse begraafplaatsen- haalt zijn inspiratie uit Nyssa sylvatica, de -breed eivormige gekroonde- zwarte tupeloboom. 'De keuze van beheerder Jan van Veenendaal voor de Nyssa is waarschijnlijk meer een emotionele keuze dan een puur functionele', meldt Boomzorg in Nyssa sylvatica is eigenlijk een liquidambar 3.0. 'Ongeveer twintig jaar geleden heeft Van Veenendaal zes van deze Nyssa’s aangeplant op de Noorderbegraafplaats in Hilversum'.

De beheerder roemt de boom vanwege de spectaculaire herfstkleur. Ook Mauritz laat deze eigenschap niet onbenoemd -'de herfstkleur is fenomenaal!'; 'eigenlijk de belangrijkste reden om deze boom aan te planten' (Nyssa sylvatica: een boom die in vuur en vlam staat). De gebruikerservaringen bevestigen dit. Boomzorg, in een interview met een groenspecialist van Boomkwekerij Ebben: 'Steeds meer zijn beheerders en architecten op zoek naar beleving van bomen door kleur, textuur en vorm. De eigenschappen van de Nyssa sylvatica beantwoorden daar absoluut aan' (Nyssa sylvatica: ' Onze klanten willen kleur en Nyssa kan dat leveren).


(Bron foto: xx)

Publicaties

(7)