Nieuws

Installatie combineert scheiden mest en zand

Zand in de koeienbox heeft veel voordelen, maar ook een groot nadeel: wat moet de veehouder met het mengsel van mest en zand dat overblijft? Veehouderij Techniek beschrijft een installatie die mest en zand scheidt.

Zand op de vloer ligt comfortabel voor de koe en geeft bacteriën geen kans. Bij roostervloeren is zand geen handige optie, maar voor dichte vloeren wel en die zijn in opmars in Nederland, schrijft Veehouderij Techniek (2, 2014). Om het mengsel van zand en mest op te ruimen, werkt het melkveebedrijf van familie Van de Coolwijk met een combinatie van een mestscheider en een zandscheider. Daarbij is veel minder water nodig dan bij een machine die mest en zand in één bewerking scheidt.

Dikke en dunne fractie

Het artikel IJzersterke combinatie: mestscheider en zandscheider beschrijft de werking van de installatie bij het melkveebedrijf in het Brabantse Macharen. Doordat de mest gescheiden wordt in een vaste en dunne fractie, is er minder water nodig om mest van zand te scheiden. Na het scheidingsproces gebruikt de veehouder de dunne fractie voor eigen land. Op deze manier haalt Van de Coolwijk 85% van het zand uit de mest, staat in het artikel. De overige 15% moet door bezinking teruggewonnen worden, via een put die te openen en te legen is.


(Bron foto: Thinkstock)