Nieuws

Interactief onderwijsmateriaal over natuur en voeding

Aan lesstof over natuur en voeding geen gebrek op het internet, maar echt interactief is het meeste online leermateriaal vaak nog niet. Tijd voor een overzicht van educatieve websites die nét een stapje verder gaan in het betrekken van de scholier.

Leersnacks

Het Voedingscentrum, TNO en de Universiteit Maastricht en het Citaverde College hebben een serie ‘leersnacks' ontwikkeld. Dit zijn korte, educatieve sleepspelletjes voor hun leerlingen uit het lesprogramma Krachtvoer en laten kinderen spelenderwijs ontdekken, bijvoorbeeld hoeveel fruit ze op een dag horen te eten. Op de site zijn op dit moment 3 games beschikbaar waar kinderen kunnen leren over een gezonde leefstijl.

Houdbaarheidsdatum

Er zijn veel educatieve quizzen over voeding te vinden, vaak echter van wisselende kwaliteit. Het voedingscentrum is een betrouwbare kennisbron en heeft een leuke quiz over de houdbaarheidsdatum van producten ontwikkeld. Bovendien is de tekst in een aanmoedigende, vlotte toon geschreven.

De bij

Van honingbij tot wilde bij, het gaat al geruime tijd niet goed met deze essentiële bestuivers. Om meer te leren over de bij zijn er door Nederland Zoemt leermodules en lespakketen ontwikkeld voor verschillende niveaus. Leerlingen ontdekken hoe de schappen in onze supermarkt eruit zouden zien zonder de bij. Ook kan je een game spelen je als honingbij aan de slag gaat om bloemen te bestuiven om de groei van aardbeien mogelijk te maken. Voor het mbo is er aandacht voor inrichting en beheer voor de wilde bij. In onze kennisbank hebben we deze vrij te gebruiken onderwijspakketten per kennisniveau voor je op een rijtje gezet.

De lijst met bijenplanten van Nederland zoemt is ook goed in het groene onderwijs te gebruiken. Deze interactieve lijst geeft een mooi overzicht van planten die goed zijn voor de wilde bij, en werkt ook nog eens erg soepel op je smartphone.

Ontdek eetbare planten

Bij digitaal leermateriaal denken we al snel aan stilzitten achter de computer. De wildplukwijzer stuurt je echter naar buiten en laat je echter anders naar je leefomgeving kijken. Deze website heeft een interactieve kaart waarop je de eetbare planten in jouw omgeving kan vinden. Voor Android en iOS is er een app beschikbaar waardoor je niet hoeft te verdwalen. Stippel je eigen wandeling uit en ontdek wat er groeit in jouw wijk.

(Bron foto: Shutterstock)