Nieuws

Interactieve tool ontwerpt kas op basis van klimaatomstandigheden

Het grootste deel van de kassen in Nederland is een zogenoemde Venlo-kas. Deze constructie is sterk, laat veel licht door en is relatief goedkoop, en past goed bij de Nederlandse omstandigheden. Maar welk ontwerp past in een ander klimaat, zoals een woestijn of een vochtig klimaat? De Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelde daarom een methode voor het ontwerpen van een kas op basis van lokale omstandigheden: Adaptive Greenhouse Design. Een interactieve tool demonstreert de werking en voordelen van deze methode.

Het Fieldlab Freshteq biedt bedrijven en organisaties een broedplaats voor de ontwikkeling van innovatieve toepassingen voor de internationale tuinbouw. Binnen het Fieldlab Freshteq - met een basis in het World Horti Center in Naaldwijk - zijn verschillende activiteiten en initiatieven. EFRO Freshteq wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Voorspellen hoe een gewas groeit onder bepaalde omstandigheden

Een voorbeeld van de Freshteq-initiatieven is de Adaptive Greenhouse Design tool, een online tool die de WUR ontwikkelde. Met de tool kan voor een betreffende regio een optimale kasontwerp gemaakt worden. De onderliggende modellen van Adaptive Greenhouse Design zijn de afgelopen jaren ontwikkeld en getest. In het kader van Freshteq is een koppeling gemaakt tussen deze modellen, en is een interactieve tool gebouwd die te vinden is op de website van WUR.

De twee bestaande modellen die zijn gekoppeld, zijn een model voor het simuleren van het kasklimaat (KASPRO) en een gewasgroeimodel (INTKAM). Door die combinatie kan de tool voorspellen hoe een gewas groeit onder bepaalde omstandigheden. Daarvoor kan de gebruiker gegevens invoeren onder meer over het lokale klimaat, beschikbare bronnen (zoals water), en het te telen gewas.

De Adaptive Greenhouse Design berekent vervolgens welk ontwerp voor een kas in de lokale omstandigheden zorgt voor de beste productie, met zo min mogelijk gebruik van onder meer water en energie. Het gaat daarbij onder meer om het type glas, de gewenste temperatuur en eventuele groeibelichting.

Voor de interactieve tool zijn voor een aantal klimaatzones deze ontwerpen op hoofdlijnen gemaakt. Voor het detailontwerp is een custom made-aanpak nodig: daarvoor kan contact opgenomen worden met de Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research.​

Scroll en vind jouw klimaat