Nieuws

Internationale cursus plantaardige genetische bronnen wordt goed gewaardeerd

In deze cursus wordt inzicht gegeven hoe plantaardige genetische bronnen beheerd kunnen worden. Daarnaast wordt de huidige internationale wet en regelgeving m.b.t. uitwisseling van genetische bronnen behandeld.

Om plantaardige genetische bronnen goed te beheren is het belangrijk een juiste strategie te ontwikkelen. Dit geldt niet alleen voor bewaren van materiaal in een genenbank (ex-situ) maar ook in het veld (in-situ) of op de boerderij (on-farm). De cursus ‘Contempory approaches to genetic resources conservation and use’ behandelt alle elementen voor een goede aanpak. Kennis van de huidige internationale wet en regelgeving die van invloed is op het beheer en gebruik van genetische bronnen, is hierbij onontbeerlijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het de “Convention of Biological Diversity” (CBD) en “Nagoya Protocol”.

Er namen dit jaar 17 cursisten uit zeven landen uit Afrika en Azië deel aan de cursus. De meeste cursisten hadden tussen de 5 en 10 jaar werkervaring en een technische achtergrond.

Opzet

De cursus was onderverdeeld in drie delen: ‘ex situ genebanking’, ‘community biodiversity management’ en ‘international plant genetic resources policies’. Bij alle drie onderdelen werden colleges afgewisseld met praktijk opdrachten, waarbij de interactie tussen deelnemers onderling en met de presentatoren voorop stond.

De cursisten namen ook deel aan een aantal excursies. Naast een bezoek aan de CGN genenbank in Wageningen en haar appelcollectie in Randwijk zijn er bezoeken gebracht aan de Ommuurde Tuin (Renkum), de veredelingsbedrijven Limagrain en RijkZwaan en Het Zeeuws Landschap te ’s Heer Arendskerke.

Deze opzet zorgde voor een levendige sfeer, omdat theorie en praktijk aan elkaar werden gekoppeld. De cursus werd na afloop geëvalueerd door de cursisten en bleek goed in de smaak te zijn gevallen en zeker te hebben bijgedragen aan hun kennisverbreding omtrent plant genetic resources.

De cursus werd dit jaar van 9 – 27 april voor de 15e keer gegeven door CDI en CGN. Beide organisaties zijn onderdeel van Wageningen University and Research.

(Bron foto: CGN)